15 Pengubahsuaian Dapur (sebelum-selepas) di Malaysia

Kini, fungsi dan ruangan dapur telah berubah dan bukan hanya menjadi sekadar tempat untuk menyedia dan menyajikan makanan.

Zaman ini, ruangan dapur berfungsi sebagai ruangan multi-hub untuk memasak, ruangan makan, menjamu tetamu dan juga menjadi sebahagian dari ruangan tamu anda.

Dapur jenis moden juga bukan hanya berfokuskan kepada fungsi semata-mata, kerana banyak aspek lain yang diambil kira sebelum melakukan reka bentuk dan pengubahsuaian.

Oleh itu, sama ada jika anda ingin mengubah suai dan mereka bentuk dapur anda secara major, atau hanya mahu menyerikan dapur dengan penambahbaikan ringkas, kami telah menyenaraikan senarai projek pengubahsuaian dapur jenis perbandingan “sebelum dan selepas” renovasi yang dilakukan oleh kontraktor-kontraktor profesional di Recommend.my, untuk memberi anda lebih inspirasi!

 

1. Renovation dapur kering dan basah di Taman Teluk Pulai, Klang

Renovasi dapur kering dan dapur basah di Klang

Renovasi dapur kering dan dapur basah di Klang
Sumber: Skyline Works & Supplies

 

Untuk penampilan baru yang lebih tahan lama, perabot dapur ini diubahsuai mengikut reka bentuk ultra-moden. Penyediaan semula termasuk titik pencahayaan baru yang memancarkan pencahayaan hangat selesa, jubin lantai beige seramik, kabinet dapur hitam dan putih yang halus dengan ukuran khas untuk peralatan dapur seperti peti sejuk dan ketuhar yang akan dipasang kemudiannya.

Untuk penampilan yang anggun, pintu kabinet dilengkapi only kemasan kaca 4G. Untuk penampilan estetik, “backsplash” dapur bertekstur digunakan agar bersesuaian dengan jubin lantai.

Secara keseluruhan, kontras yang jelas dari transformasi sebelum dan sesudah untuk ruangan dapur ini jelas menampakkan perubahan dapur dan ruangan mengagumkan!

 

2. Penambahan pintu kaca di Solaris Dutamas Condominium

Pintu kaca dapur di Solaris Dutamas
Sumber: Pembinaan Kejuruteraan ML

 

Renovation dapur ini mempunyai siling kuning terang berpasangan dengan pintu kaca. Percikan warna terang memberi dapur unsur kesegaran, sementara pintu kaca dapat mengasingkan ruangan dapur daripada ruang tamu (untuk menghalang bau dari aktiviti memasak tersebar ke dalam rumah).

 

3. Penggantian lantai jubin di Jalil Damai Apartment

Lantai jubin dapur rumah di Jalil Damai
Sumber: Perkhidmatan Renovation Equal Design Services

 

Dengan memilih penampilan yang bersih dan kemas, kontraktor untuk pengubahsuaian dapur yang bergaya ini mengeluarkan tingkap tambahan dari dinding dan menutupnya dengan dinding berkemasan jubin kelabu baru. Mereka juga menambah cooker hood, kabinet dapur yang luas bersama-sama dengan dapur memasak dan sinki.

 

4. Penambahan pintu gelangsar (sliding door) di anggun 3 Rawang – Hillside Tropical

Sliding door dapur rumah di Rawang
Source: Signature Home Makeover KL

 

Pemilik rumah ini telah menjalankan renovation untuk dapur ini dari ruang kosong ke ruangan dapur bercorak kayu oak gelap yang mewah, dipasangkan bersama pintu kaca, sebuah “kitchen island” dan lampu utama yang indah.

Ia juga mempunyai tingkap besar bagi membolehkan cahaya semula jadi memasuki ruangan dapur, sementara jubin baru yang dipasang memantulkan cahaya untuk membantu menerangi kawasan dapur tersebut.

 

5. Penambahan tingkap penyediaan di The Scott Garden, Kuala Lumpur

Tingkap penyediaan dapur rumah di Scott Garden, Kuala Lumpur
Sumber: Icon Factory Sdn Bhd

 

Kabinet dapur lamina baru dipasang di dapur ini untuk meningkatkan kapasiti simpanannya. Ia juga dilengkapi dengan kaca lutsinar di bahagian dapur basah.

 

6. Penambahan kaunter / meja sarapan di Park Villa Puchong

Kaunter sarapan dapur kering rumah di Puchong
Sumber: Renovation Equal Design Services

 

Warna keperangan yang baru memberikan dapur ini campuran warna dan garis yang bersih tetapi anggun. Lampu gantung yang dipasangkan bersama juga memberikan tempat ini suasana persekitaran yang selesa.

 

7. Penambahan lebih banyak kabinet dinding di Shang Villa – Kelana Jaya

Kabinet dinding dapur modern di Kelana Jaya
Sumber: Icon Factory Sdn Bhd

 

Pemilik kediaman ini menggunakan sepenuhnya seluruh ruang di dapur dengan tempat penyimpanan tambahan-tambahan yang telah dipasang.

Kontraktor juga telah menukar sepenuhnya jubin pada lantai, menambahkan backsplash berkilat, dan siling plaster baru untuk memberi dapur unsur kelihatan yang lebih mendalam.

 

8. Penambahan dapur kering di Tropicana Avenue

Dapur kering modern di Tropicana Avenue
Sumber: Icon Factory Sdn Bhd

 

Renovation dapur pejabat ini mengalami perubahan sepenuhnya dengan gaya dan elemen baru terkini untuk meningkatkan penampilan dapur secara keseluruhan.

Dinding utama yang baharu; yang terdiri daripada cermin dan panel melamin serta cermin menambah penampilan dan unsur kedalaman yang lebih menarik, sementara lantai lamina dipasang untuk menambah tekstur pada lantai.

Untuk mengimbangi tekstur dan warna ruang dapur, kabinet lama digantikan dengan kabinet yang baharu bersama-sama kemasan halus.

Terdapat juga tempat countertop baru yang dipasang bagi memberikan fungsi ruang yang padu.

 

9. Penambahan Ukuran untuk kabinet di Brio, SetiaWalk di Puchong

Kabinet dapur di Setiawalk Puchong
Sumber: Icon Factory Sdn Bhd

 

Kemasan kabinet yang bersih dan putih mewujudkan corak kontras bersama-sama dinding berjubin seramik hitam untuk kesan monokromatik. Rak terbuka di atas juga berfungsi sebagai kawasan pengeringan pinggan yang mudah diakses.

 

10. Penggantian lantai jubin lantai di Bukit OUG, Bukit Jalil

Lantai jubin dapur di Bukit Jalil
Sumber: ML Engineering & Construction

 

Kabinet-kabinet ini diberi warna segar yang baharu, yang kini menampilkan kayu oak bertona gelap untuk unsur yang lebih premium. Terdapat juga partisi atau pembahagian kaca baru yang dipasang untuk memisahkan ruangan dapur dengan ruangan hadapan.

 

11. Penambahan lebih banyak ruangan simpanan di Kuchai Lama

Kabinet dinding dapur rumah di Kuchai Lama
Sumber: MK House Design & Renovation Sdn Bhd

 

Dapur ini mempunyai penampilan futuristik hasil gabungan pencahayaan persekitaran, kabinet dengan permukaan berkilat, dan rak gantung yang dipasang. Ruang meja tambahan juga menjadikannya dapur ini kelihatan dan berfungsi hebat bukan sahaja untuk aktiviti memasak, tetapi juga aktiviti-aktivit santai dan hiburan yang lain.

 

12. Penambahan lampu di Rimba Residence

Lampu pendant dapur rumah di Rimba Residence
Sumber: Icon Factory Sdn Bhd

 

Dapur di Rimba Residence membuktikan bahawa anda tidak akan salah dengan memilih reka bentuk dan idea beralakan Skandinavia; ianya kelihatan sejuk pada mata, menarik, dan dipenuhi campuran warna dan tekstur yang menarik, seperti hasilan dinding bata yang terdedah.

Dengan menjadi kreatif, anda dapat menjadikan bahagian dalam dapur anda lebih istimewa dan menarik. Selain itu, sebuah kitchen island direka dan dibina untuk menambahkan ruang kaunter dan tempat penyimpanan di mana anda mungkin memerlukannya: di antara zon memasak, pembersihan, dan penyediaan makanan.

 

13. Penambahan ukuran dan ketinggian kabinet (rumah seluas 1226 kaki persegi) di Park Villa, Puchong

Renovasi kabinet dapur modern di Puchong
Sumber: Renovation Equal Design Services

 

Dapur putih klasik yang anggun. Ianya terang, bersih, dan tidak memerlukan banyak unsur warna yang menegangkan ketika proses penghiasan kerana semuanya berwarna putih.

Anda boleh memasang pencahayaan khas bawah kabinet untuk mencerahkan kawasan permukaan meja dan untuk menyerlahkan lagi kawasan dan ruangan backsplash.

 

14. Penggantian meja dapur di Genting Highlands, Bentong

Meja dapur renovasi dapur di Bentong
Sumber: QM Design

 

Pengubahsuaian dapur yang dilhamkan oleh idea dan konsep minimalis ini mempunyai banyak permukaan dan penampilan ‘bersih’ untuk reka bentuk yang bergaya namun ringkas. Meja marmar coklat berbeza yang cantik digunakan untuk memberi sentuhan anggun dengan latar belakang bilik yang putih.

Tingkap besar di kawasan sinki membolehkan cahaya semula jadi memasuki ruangan dapur dan, meneranginya dengan cahaya yang hangat. Anda juga boleh menyesuaikan sendiri jumlah laci dan almari pilihan anda untuk organisasi simpanan yang akan atau perlu digunakan.

 

15. Ganti tingkap lama, USJ, Subang

Renovasi tingkap dapur di Subang
Sumber: Renovation Equal Design Services

 

Untuk penambahbaikan dapur untuk penampilan yang lebih lembut: dapur ini dikenakan pengubahsuaian khas dari reka bentuk dapur yang sudah ketinggalan zaman ke reka bentuk bercirikan moden. Ia mempunyai lampu yang baru, dan reka bentuk kabinet yang diperbaharui bersama-sama pintu kaca baru. Warna meja yang baru juga menghasilkan lebih banyak unsur-unsur estetika visual.

Perlukan kontraktor untuk pengubahsuaian dapur anda?
Sebagai laman web penambahbaikan rumah nombor 1 di Malaysia, Recommend.my dapat membantu anda mencari kontraktor profesional yang sesuai untuk sebarang bentuk projek. Beritahu kami mengenai idea pengubahsuaian rumah anda, dan kami akan memadankan kontraktor profesional yang sesuai untuk berhubung dengan anda!

Leave a Comment

Your email address will not be published.