20 idea untuk kabinet dapur baru anda

Anda boleh tahu banyak tentang gaya peribadi seseorang menerusi kabinet dapur mereka.

Ada yang lebih suka kabinet putih berkilat yang memberikan gaya klinikal, bersih, dan anggun, manakala yang lain pula sukakan kehangatan, nyaman dan selesa yang datang daripada kabinet kayu coklat gelap.

Pernahkah anda mimpi menjadi peserta MasterChef? Kalau ya, anda mungkin sukakan laminat dan kaunter keluli tahan karat dalam rancangan disukai ramai itu. Atau mungkin anda lebih suka dapur yang hangat, nyaman dan selesa dari kediaman Julia Child.

Atas: Gambar dari kediaman Julia Child, petikan daripada buku Julia’s Kitchen: Practical and Convivial Kitchen Design Inspired by Julia Child. Sumber

 

Sumber atas: rekaan kabinet dapur MasterChef Asia dengan kabinet coklat gelap dan permukaan keluli tahan karat. Sumber

Tidak kira apa citarasa anda, dapatkan inspirasi daripada senarai 20 reka bentuk kabinet dapur ini di Malaysia. Kami telah memilih beberapa rekaan terbaik yang direka oleh pakar-pakar kabinet di Malaysia, dan anda boleh mengupah mereka melalui Recommend.my sekarang!

Sedia untuk merenovasi dapur anda?
Beritahu kami anggaran dan keperluan anda, dan senarai kontraktor kabinet kami akan membalas dengan sebut harga percuma.

 

1. Kabinet dapur putih berkilat dengan kaunter sarapan kemasan kayu medium

kabinet dapur di malaysia
Kabinet dapur putih berkilat dengan kaunter sarapan kemasan kayu medium. Oleh Id Industries Sdn Bhd. Source

Kombinasi warna putih dan kayu memberikan dapur ini rasa terbuka dan anggun, menjadikannya ruang dapur anda kelihatan lebih luas. Kabinet ini juga bersepadu secara bijak dengan sistem penjejakan kuasa jadi anda boleh meletakkan alat dapur anda di mana-mana sahaja.

 

 

2. Rekaan dapur merah dan putih yang mengikut trend dengan kaunter pulau bersaiz besar

kabinet dapur di malaysia
Dapur merah berkilat berlaminat dengan kaunter putih oleh Zone One Kitchen Solutions. Sumber

Dapur moden berkonsepkan 3D ini menggunakan warna merah berani untuk bahagian depan kabinet dapur supaya betul-betul mengubahnya. Pintu kabinet beralur bermakna anda memerlukan pemegang pintu atau tarik gangguan itu dengan garis berkilat yang bersih.

 

 

3. Kabinet moden 4G serba putih dengan pulau dapur

kabinet dapur di malaysia
Dapur merah kilat berlaminat dengan kaunter putih oleh Icubiq Room Solution. Sumber

Dapur ini membentuk ruang bersih dan klinikal yang kontras dengan pelan lantai terbuka yang lain. Memandangkan keseluruhan ruang tamu, ruang makan, dan ruang dapur menggunakan bahan lantai yang sama, pulau dapur mencipta sesekat semulajadi.

Pintu kabinet 4G (cth. bingkai aluminium di sekeliling papan lapis berlaminat) menyediakan ruang sempit untuk menjadikan kabinet rasa tidak berkelim. Penahan percikan bercermin digunakan sebagai sambungan panel dinding berkaca sepenuhnya di ruang tamu.

 

 

4. Jubin dapur Sepanyol digandingkan dengan kabinet dapur serba putih

kabinet dapur di malaysia
Reka bentuk kabinet dapur penahan percikan berjubin Sepanyol oleh Alecc interior design. Sumber

Dapur konsep ini menggunakan jubin Peranakan atau Sepanyol sebagai penahan percikan yang juga memanjang di atas kabinet dinding. Tumpuan yang cantik yang sepadan dengan reka bentuk kabinet serba putih.

 

 

5.  Reka bentuk kabinet dapur lantai ragam yang unik

kabinet dapur di malaysia
Reka bentuk kabinet dapur lantai ragam oleh ID Kitchen. Sumber

Ini dia konsep yang menarik. Konsep kabinet dapur ini memasukkan kabinet bersiling tinggi sepanjang satu dinding, dan menggabungkannya dengan kaunter pulau berbentuk L. Kaunter pulau ini juga termasuk konsol setinggi lutut dengan laci dalam. Ia sempurna untuk mempamerkan buku atau barangan perhiasan.

 

6. Kuning air neutral untuk dapur kecil dengan hadapan kabinet yang berkilat

kabinet dapur di malaysia
IAGD Interior. Source

Kabinet dapur terkini ini memasukkan ciri-ciri pintar sesuai kepada dapur-dapur kecil. Pertama, hadapan kabinet menggunakan kaca berwarna bagi mencipta permukaan yang tinggi pantulan. Ini memberikan ilusi kawasan lantai memanjang untuk menjadikan dapur tampak lebih besar.

Tiada laci di sini, dan hadapan kabinet tiada pemegang atau penarik, jadi ia mencipta grid yang amat tersusun yang memberikan garisan tak patah yang sangat bersih. Nada neutral memberikan rasa bergaya dan moden, dan telah digandingkan dengan atas kaunter hitam bagi menaikkan faktor kedinginan.

 

 

7. Reka bentuk dapur anggun dengan tempat simpanan lantai ke siling

kabinet dapur di malaysia
Kabinet dapur setinggi siling oleh IIKO Concept. Sumber

Tak kira apa saiz dapur anda, anda sentiasa boleh membuatnya dengan ruang kabinet yang banyak. Rekabentuk kabinet dapur yang praktik ini sangat baik untuk keluarga, atau ketua tukang masak yang mempunyai banyak alatan.

Simpan pinggan berhias, alat, kutleri dan barang-barang lain dalam kabinet lantai ragam supaya dapur anda sentiasa kemas dan tersusun.

 

 

8. Rekabentuk dapur monokrom dengan kaunter hitam berkilat dan kabinet putih

kabinet dapur di malaysia
Kabinet dapur monokrom oleh Designers Interior Solution. Sumber

Monokrom tak pernah mati gaya. Cipta gaya tak lapuk dek zaman dengan permukaan kaunter hitam anggun dan kabinet putih kilatan marmar putih. Susun atur dapur dipisahkan kepada dapur basah dan kering, jadi anda mempunyai kemewahan kaunter panjang untuk persiapan makanan.

 

 

9. Kabinet dapur terkini yang diinspirasikan daripada keluli dan batu

kabinet dapur di malaysia
Kabinet dapur yang diinspirasikan daripada keluli dan batu oleh Dash Design Sdn Bhd. Sumber

Idea berinspirasi ini membawa rasa kasar, dingin batu dan keluli ke dalam dapur. Dinding dan penahan percikan dibuat dengan jubin seramik pusam bagi memberikan tekstur yang cantik, sementara alat keluli tahan karat dan pintu kabinet aluminium 4G menambah kontras terpantul bagi mencipta gaya kontemporari yang tidak terlampau tapi mengikut trend.

 

 

10. Kabinet putih dengan kaunter hitam dan penahan percikan panel kaca

kabinet dapur di malaysia
Permukaan atas hitam dan kabinet dapur putih oleh LNNS Construction & Renovation & Primo Interiors. Sumber 

Reka bentuk kabinet dapur ini praktik dan tak lapuk dek zaman. Penahan percikan kaca menyediakan permukaan yang mudah dicuci, dilengkapi dengan kaunter kuarza hitam yang tak mudah kotor.

Gaya monokrom lengkap dengan hadapan kabinet putih dan panel hujung dengan pemegang aluminium di mana anda boleh menggantungkan pengesat pinggan mangkuk padanya. Reka bentuk kabinet dapur ini bermakna anda lebih banyak memasak dan kurang mencuci!

 

 

11. Dapur moden dengan pintu kaca berkabut untuk kabinet atas dan pintu merah tua padu untuk kabinet bawah

kabinet dapur di malaysia
Kabinet dapur merah tua oleh Grandview Construction. Sumber

Ini gaya yang cantik untuk sebuah dapur yang besar dengan kabinet berkayu hangat lengkap dengan kaca berkabut. ia juga ada kabinet sudut berbucu yang kurang biasa dalam dapur moden, tapi menyediakan ruang simpan tambahan yang mudah diakses.

 

 

12. Reka bentuk dapur mewah klasik dengan perincian wainscoting pada pintu kabinet dan kaunter pulau marmar

kabinet dapur di malaysia
Reka bentuk dapur tradisional dengan pintu wainscotting dan permukaan kaunter marmar oleh Hatch Design. Sumber

Tambahkan sentuhan kemewahan yang anggun dengan perincian potongan kayu pada kabinet dapur putih. Gandingkan ia dengan kaunter dapur marmar yang cantik bersama penahan percikan. Kini anda mendapat dapur yang anda inginkan.

 

 

13. Reka bentuk kabinet dapur moden dengan bingkai kayu gelap dan pintu putih

kabinet dapur di malaysia
Konsep dapur kering dalam permukaan padu berwarna putih oleh Young Concept Design Sdn Bhd. Sumber

Konsep dapur kering ini bercirikan permukaan pulau yang padu dengan potongan metalik dan pencahayan di bawah kabinet. Satu lagi langkah hebat yang mempunyai kelas tersendiri bagi menggabungkan kayu dan warna putih. Rekaan ini menggunakan kayu gelap yang minimum untuk mencipta penyataan berani melawan putih sebenar. Ia adalah langkah hebat bagi menambah ruang pantri yang menghiburkan, sementara masakan utama dilakukan di kawasan dapur basah bersebelahan.

 

 

14. Dapur kecil moden dengan kabinet hitam dan putih

kabinet dapur di malaysia
Weitac. Sumber

Kalau anda sedang menyediakan kediaman anda sebagai unit penginapan pendek, pertimbangkan untuk membuat reka bentuk kabinet dapur ini. Kabinet putih ringkas di bahagian atas dan kabinet yang lebih rendah dengan hadapan berwarna hitam pula tampak bergaya. Pemegang pintu kabinet yang unik menjadikan keseluruhan rekaan dirasakan bersih dan minimalisme.

 

 

15. Kabinet dapur kelabu dengan penahan percikan kelabu dan kaunter pulau berwarna putih

kabinet dapur di malaysia
Dapur putih dan kelabu oleh Kah Yong Construction & Engineering Sdn Bhd. Sumber

Mahu gaya dapur keluli tahan karat komersil tanpa kos? Jadi, gunakan kombinasi permukaan padu berbintik-bintik putih dan gabungkannya dengan jubin kelabu dan kabinet kelabu dengan hadapan kaca dan anda akan memiliki gaya yang serupa. Dapur panjang ini dengan kaunter pulau berfungsi begitu cantik dalam dapur pelan terbuka serta memberikannya rupa baru yang bergaya.

 

 

16. Ringkas, reka bentuk dapur mampu milik penuh dengan ruang simpanan

kabinet dapur di malaysia
Homework Renovators. Sumber

Ini bukan karut, gaya klasik juga ada banyak tempat simpanan, jadi dapur anda sentiasa tampak kemas bersama-sama rasa dialu-alukan. Kabinet dapur melamina dengan kaunter berlaminat serta pintu aluminium 3G menjadikan projek dapur ini sangat mampu dimiliki dan praktik. Pulau menambah sentuhan menarik untuk bergaul semasa anda memasak.

 

 

17. Reka bentuk dapur klasik moden dengan kabinet berwarna khaki

kabinet dapur di malaysia
Kabinet dapur khaki oleh Signature Kitchen, Setia Alam Branch. Sumber

Mudah untuk disuaipadan dengan perhiasan lain, khaki dan aksen lain yang serupa sering menjadikan dapur menggoda. Ia hebat untuk menyatukan keluarga. Hadapan kabinet ada reka bentuk unik dengan dengan menggunakan tiga panel laminat bersama corak butir 90 darjah. Papan pemotong kayu yang ringkas diletakkan merentangi dua kabinet bagi mencipta ruang kaunter yang bergaya dan kasar.

 

 

18. Kabinet dapur putih dengan kaunter pulau marmar

kabinet dapur di malaysia
Kabinet putih Shaker oleh SEVEN DESIGN. Sumber

Granit hitam sentiasa cantik di dalam dapur, terutama bila digandingkan dengan kabinet putih berkilat. Pulau dapur sentral menampilkan pintu kaca untuk mempamerkan perkakas dapur terbaik anda.

 

 

19. Reka bentuk dapur kompak berbentuk L dengan kabinet merah dan kaunter atas putih

kabinet dapur di malaysia
Kabinet dapur merah dan putih oleh Santino Kitchen. Sumber

Kabinet dapur ini menggunakan merah manggis sebagai warna utama, dan digandingkan dengan kaunter atas kuarza berwarna putih yang ringkas. Pintu kabinet menyediakan permukaan pantulan berkilat yang membantu memantulkan cahaya di sekeliling ruang dapur sederhana yang kecil.

 

 

20. Reka bentuk kabinet dapur panjang dengan penahan percikan bata

kabinet dapur di malaysia
QM Design Sdn Bhd. Sumber

Konsep dapur ini mencampurkan pintu kabinet 4G serba putih dengan kaunter permukaan padu bercorak batu. Rasa batu ini berterusan di penahan percikan yang boleh dicipta dengan papan laminat, atau kertas hias dinding.

Dapur ini sangat panjang, jadi pereka-perekanya memisahkannya bagi mencipta bahagian dapur yang kering dan basah, diasingkan oleh sebuah kabinet dapur yang tinggi.

 

 

Adakah anda suka reka bentuk kabinet dapur ini? Dapatkan sebut harga daripada pereka-pereka dapur kita dan reka ruang berinspirasikan <em>MasterChef</em> anda sendiri!
Recommend.my mempunyai beratus-ratus kontraktor kabinet berpengalaman di Malaysia untuk menghasilkan reka bentuk kediaman anda.

Hantar kerja kabinet dapur anda dan kami akan menghubungkan anda dengan profesional yang terbaik. Dapatkanlah nasihat reka bentuk, bahan, dan pemasangan daripada kontraktor kabinet kami dan ciptalah dapur yang anda selalu inginkan.

 

 

 

3 thoughts on “20 idea untuk kabinet dapur baru anda”

  1. Pingback: Bentuk Dapur Bersih - Rumah Unieq

  2. Pingback: 15 Idea Renovate Dapur Untuk Sang Isteri Happy Selalu - iLabur

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: