8 cara mudah memberikan penambahbaikan kemas bagi ruang tamu anda

Adakah anda bosan dengan ruang tamu anda? Sebilangan besar pemilik rumah akan merasa seperti ini setelah menetap di rumah mereka selama beberapa tahun. Kebiasaannya, mereka akan menambah lebih banyak perabot; dan ini mungkin bukan penyelesaian yang tepat.

Sebaliknya, apa yang diperlukan ialah pengubahsuaian ruang tamu atau ‘facelift’. Ianya bukanlah sesuatu yang major, seperti membina semula dinding antara dapur dan ruang tamu anda. Sebaliknya, ia boleh menjadi sesuatu yang lebih mudah yang tidak menelan belanja yang banyak.

Reka gaya bentuk ruang tamu yang sederhana adalah pilihan terbaik untuk menghidupkan suasana baru bagi kediaman lama. Ini juga boleh menjadi kaedah untuk mempersiapkan rumah baru untuk penyewa.

Berikut adalah beberapa idea reka bentuk dan renovasi ruang tamu yang boleh anda lakukan di kediaman anda.

Dapatkan kontraktor renovasi terbaik di Malaysia
Pengubahsuaian di Malaysia mestilah selamat dan selesa. Kami boleh mencari kontraktor renovasi terbaik di Malaysia untuk membantu anda.

1. Tukar lantai

Salah satu sebab mengapa ruang tamu anda kelihatan kusam adalah kerana lantai sudah usang. Lantai parket lama juga boleh pudar setelah bertahun-tahun. Atau jika ruang tamu anda menggunakan marmar atau jubin, ia mungkin terdapat kesan calar dan tergores, atau garis-garis gelap.

Mengubah lantai boleh memberi kesan dramatik reka bentuk ruang tamu anda. Contohnya, menukar lantai yang gelap kepada yang lebih terang akan mencerahkan ruang anda. Atau gunakan jubin lantai yang besar daripada kepingan kecil. Akhirnya, bereksperimen dengan susun atur yang berbeza, seperti corak herringbone.

Sebelum dan selepak reka bentuk ruang tamu dengan lantai laminasi
Di atas: Mengubah lantai ruang tamu anda. Dalam pengubahsuaian kondominium di OUG, Bukit Jalil di atas, pemilik kediaman menukar lantai dari jubin persegi kepada lantai laminasi ringan. Hasilnya adalah suasana ruang tamu yang lebih hangat dan selesa! Sumber: Pembinaan Kejuruteraan ML

2. Tukar kipas dan lampu

Anda mungkin tidak menyedarinya, tetapi lampu kipas dan lampu lama mungkin menjadi sebab mengapa ruang tamu anda kelihatan suram. Lampu depan kanvas boleh menguning dari semasa ke semasa, dan lampu dengan bahagian krom akan mempunyai kesan dan retak setelah sekian lama. Bahkan kipas siling anda boleh menjadikan ruang tamu “terasa” lebih tua jika mengeluarkan bunyi berdecit, atau bergegar ketika berpusing.

Gantikan lampu anda dengan lampu baru yang mempunyai gaya terkini anda. Dan semasa anda menggunakannya, beralih ke mentol LED untuk lebih penjimatan. Menurut pengiraan kami, kos penggunaan mentol LED berharga 50% lebih rendah untuk dibandingkan dengan CFL, walaupun setelah kos pembelian mentol itu sendiri mungkin sedikit tinggi.

Manfaatnya pencahayaan lain adalah anda boleh juga menambahkan lebih banyak jenis lampu, seperti lampu ambien, aksen dan lampu kerna. Sebenarnya, terdapat enam cara untuk menerangi ruang tamu anda mengikut tips pereka dalaman profesional, jadi suaikannya!

Ruang tamu condo di USJ dengan lampu bawah tersembunyi dan lamput trek tersembunyi
Di atas: Dalam pengubahsuaian ruang tamu ini di USJ One Park Condo, para pereka telah menggunakan campuran lampu bawah tersembunyi dan lampu trek tersembunyi untuk mewujudkan kolam cahaya di lantai dan di dinding. Sumber: Renovation Equal

3. Ubah susun atur perabot

Perabot anda tidak semestinya perlu mengikut cadangan pelan lantai asal kediaman. Dengan mengoptimumkan susunan perabot, anda boleh membuka ruang baharu dan meningkatkan aliran ruang. Dengan cara ini, anda juga boleh mengoptimumkan soket tenaga yang tersembunyi yang kini dapat digunakan dengan betul!

Condo kecil di Jalan Klang Lama dengan aturan perabot di ruang tamu yang sesuai
Di atas: Di pangsapuri Scott Garden, Jalan Klang Lama, pantri kecil di dekat ruang tamu telah diperluas dengan kaunter bar kecil, meja makan dan kabinet lantai. Ini memberikan kesan ruang paparan yang lebih baik di ruangan sofa ruang tamu, dan juga membolehkan pemilik kediaman menonton TV ketika menyiapkan makanan di ruangan pantri. Sumber: Ideal Plus Design

4. Tambahkan lebih banyak ruang simpanan

Siapa yang tidak memerlukan lebih banyak ruang simpanan di kediaman mereka? Kabinet yang dibina khas dapat membantu anda memanfaatkan sudut-sudut pelik dan tempat-tempat yang sukar. Dan apabila semua barangan disimpan dengan selamat dan berhemah, anda akan mendapat ruang tamu yang lebih terang dan menyenangkan!

Ruang tamu dengan ruang simpanan tambahan di bawah tangga
Di atas: Menambah kabinet simpanan di bawah tangga. Sumber: Renovation Equal

Tempat yang paling sesuai untuk menambahkan ruang simpanan di ruang tamu adalah di bawah tangga, di ruangan TV, atau di sepanjang dinding. Dan jika anda mempunyai siling tinggi, mengapa tidak memanjangkan kabinet anda sehingga dapat membuat dinding ciri utama pada masa yang sama?

Ruang tamu dengan ruang simpanan tambahan dalam kabinet TV
Di atas: Menambah simpanan kabinet TV di pangsapuri Scott Garden, Jalan Klang Lama. Sumber: Ideal Plus Design

5. Kemas kini tingkap anda

Tingkap anda adalah salah satu ciri paling menonjol di dalam kediaman anda. Tingkap yang usang atau melengkung akan menjadikan ruang tamu anda kelihatan lebih lama. Sekiranya anda mempunyai kemampuan, anda juga boleh menambahkan saiz tingkap anda agar lebih terang pada waktu siang.

Bingkai tingkap bukanlah hanya perkara yang boleh anda kemas kinikan. Tirai tingkap anda juga dapat memberikan penampilan ruang tamu yang lebih dramatik. Contohnya, pasangkan langsir dari lantai ke siling untuk menjadikan bilik terasa lebih tinggi, dan tambahkan lebar kain langsir supaya kedutan dapat diagihkan secara merata ketika langsir ditutup. Berikut adalah kaedah yang paling biasa digunakan untuk menggantung langsir anda.

Renovasi dan reka bentuk rumah dengan mengganti kisi-kisi tingkap, bingkai tingkap, dan pintu gelangsar
Di atas: Balkoni kondominium di Bukit OUG ini diubah suai beberapa tahun yang lalu, tetapi pintu gelangsar sebagai pembahagi telah ditambah walaupun sebenarnya tidak perlu. Pemilik kediaman membuat keputusan untuk membuka ruangan dengan tidak menggunakan kisi-kisi tingkap dan pintu gelangsar, dan mengganti bingkai tingkap aluminium lama dengan bingkai tingkap gelongsor 4 panel moden bersama-sama dengan bingkai gelap. Sumber: ML Engineering Construction
Renovasi dan ubah suai lantai dan siling laminasi warna kayu gelap
Di atas: Di bungalow Damansara ini, pemilik kediaman telah menukar ruangan tingkap menjadi pintu gelangsar kaca penuh yang berhadapan dengan kawasan luar. Dengan cahaya siang semula jadi, mereka juga menambahkan lapisan laminasi berwarna kayu gelap pada lantai dan juga siling, sekaligus mewujudkan simetri yang indah ke ruang. Sumber: Movent Design

6. Cat semula dinding

Dengan menambahkan lapisan cat segar dan baharu adalah salah satu kaedah termudah untuk menambah baik reka bentuk ruang tamu anda. Dan ianya juga bergantung pada warna yang dipilih, kerana ia boleh mempengaruhi mood anda! Daripada tona putih biasa, cuba juga tambahkan tona kebiruan untuk kesan yang lebih menenangkan. Tidak hairanlah, 25% rakyat Malaysia mengatakan warna biru adalah warna kegemaran mereka!

Dan, daripada menambahkan lapisan cat yang biasa, anda juga boleh menggunakan teknik mengecat berbeza untuk menambahkan kesan khas. Sponging, rag rolling, dan dragging hanyalah beberapa contoh teknik melukis yang benar-benar dapat menambahkan kesan dramatik pada keseluruhan reka bentuk ruang tamu anda. Berikut adalah beberapa kaedah mengecat yang biasa digunakan.

Reka bentuk rumah di Petaling Jaya bergaya moden dan bertema warna biru \
Di atas: Di ruang tamu ini di Reflection Residence, Petaling Jaya, para pereka bentuk telah menambahkan warna biru Oxford yang indah untuk membuat dinding ciri di belakang TV. Warna biru yang sama juga telah ditambahkan pada separuh ketinggian dinding bertentangan. Sumber: Your Home Design
Reka bentuk bergaya moden dan cerah
Di atas: Jalur kuning terang menambah keceriaan pada ruang tamu. Sumber: Interior Hunters

7. Buat dinding ciri (dan siling) utama sebagai titik fokus

Dinding ciri utama adalah salah satu cara untuk memberikan ruang tamu satu titik fokus. Ini kerana, perkara pertama yang akan dilihat oleh tetamu apabila mereka melangkah ke rumah anda adalah titik fokus utama ini.

Anda boleh membuat dinding ciri mengguna hampir semua bahan biasa; karya seni gantung yang besar, kertas dinding, dan juga pinggan-pinggan hiasan. Tetapi satu kaedah yang mudah dan mungkin lebih berpatutan adalah dengan menambahkan lapisan cat baharu.

Apabila pandangan anda tertumpu ke dinding ciri utama, teruskan dengan menggayakannya sehingga ke siling, seperti reka bentuk lampu bergaya atau siling plaster. Terdapat pelbagai cara anda boleh mencubanya!

Ubah suai rumah di Bangi bergaya moden dan kontemporari
Di atas: Sudut bagi unit semi-d ini di Southville City, Bangi mempunyai tingkap besar yang mencerahkan ruang tamu, tetapi masih dapat membuat dinding ciri utama di antaranya.
Ubah suai condo di Bukit Bintang dengan dinding ciri menggunakan kertas dinding
Di atas: Unit seluas 689 kaki persegi di Robertson Residences Bukit Bintang telah ditambah baik dengan dinding ciri utama yang diperbuat daripada kertas dinding. Sumber: Interior Hunters

8. Kemas kini siling

Kami telah membincangkan kaedah menambah baik lantai, perabot, dinding dan tingkap. Tetapi satu lagi kaedah penting yang perlu dipertimbangkan adalah siling. Dengan menambah reka bentuk siling plaster yang unik (atau mungkin juga tanpa menggunakan siling plaster untuk menambah ketinggian ruangan), anda dapat menghasilkan penampilan visual yang menarik.

Pengubahsuaian siling untuk ruang tamu anda mempunyai faedah tambahan untuk mendapatkan pencahayaan yang lebih baik. Contohnya, siling plaster dengan islands dapat menambah pencahayaan teluk yang indah untuk suasana lembut dan hangat.

Pengubahsuaian siling ruang tamu di condo Kuala Lumpur
Di atas: Pengubahsuaian siling ruang tamu di Idaman Residence, Kuala Lumpur. Sumber: AC Design and Construction
Ubah suai ruang tamu rumah di Puchong dengan lampu trek dan dinding ciri berwarna biru
Di atas: Sebelum dan selepas pengubahsuaian ruang tamu di Atmosfera Condominium di Puchong. Dinding pada ruangan TV telah dicat dengan tona biru gelap, dan lampu trek empat sisi dipasang di sekitar kipas sebagai titik tumpuan. Sumber: Renovation Equal

Anda bersedia untuk menambah baik reka bentuk ruang tamu anda?

Kami membuat proses renovasi di Malaysia lebih selamat dan selesa. Sekiranya anda memerlukan bantuan profesional dalam merancang semula ruang tamu anda, beritahu kami. Recommend.my mempunyai ratusan pereka dalaman dan kontraktor renovasi profesional yang berkelayakan dan berpengalaman di Malaysia dan mereka bersedia untuk memberikan panduan kepada anda.

Beritahu kami keperluan anda menggunakan borang dalam talian kami, dan kami akan memadankan kontraktor atau pereka dalaman profesional yang sesuai untuk menghubungi anda. Selain itu, kami juga menawarkan perkhidmatan perlindungan pembayaran, jadi anda boleh mendapatkan kembali wang anda sekiranya projek tidak diselesaikan.

About The Author

1 thought on “8 cara mudah memberikan penambahbaikan kemas bagi ruang tamu anda”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *