Cara Membeli Pintu Grill dan Tingkap di Malaysia

Door grille window grille malaysia

Berkaitan dengan keselamatan rumah, perkara utama yang banyak dilaburkan oleh pemilik rumah adalah grill tingkap untuk menjaga keselamatan rumah dari penceroboh.

Setelah memasang grill tingkap, pemilik rumah juga boleh memasang grill pintu untuk pintu depan.

Oleh kerana permintaan untuk gril keselamatan sangat tinggi di Malaysia, terdapat pelbagai bahan dan reka bentuk yang ada.

Contohnya, sesetengah jenis grill rumah mungkin lebih ringan agar mudah dibuka dan ditutup. Walau bagaimanapun, grill tingkap mungkin perlu lebih kuat untuk mengelakkan daripada dipotong dengan alat pemotong. Jadi di mana harus anda bermula?

Berikut adalah beberapa pertimbangan asas semasa memasang grill keselamatan di rumah anda.

Dapatkan sebut harga percuma dari pemasang logam dan grill pintu

Hantarkan permintaan anda di Recommend.my, dan dapatkan sebut harga percuma segera dari kontraktor logam dan gril.

1. Bahan Grill

Untuk kediaman jenis landed, jenis grill rumah keselamatan membantu mencegah risiko pecah masuk dan pencurian. Pemilik rumah biasanya akan memasang grill keselamatan keluli di setiap pintu masuk dan bukaan tingkap di tingkat bawah. Sekiranya rumah anda mempunyai bukaan bumbung, laluan udara atau lampu langit, anda juga boleh mempertimbangkan memasang grill di sana.

Grill-grill tingkap berfungsi dengan tujuan yang berbeza di bangunan tinggi. Selain melindungi dari penceroboh, grill juga digunakan untuk menjaga keselamatan anak-anak dan ahli keluarga.

BACA: Seorang budak lelaki berusia 9 tahun meninggal dunia kerana jatuh dari tingkat 20 di sebuah kondo di Kota Damansara.

Semasa memilih grill-grill tingkap, pastikan ia mempunyai panel yang dapat dibuka sehingga anda dapat keluar jika berlaku kecemasan.

Jenis grill pintu rumah moden yang mempunyai fungsi pintu keselamatan diperbuat daripada keluli tahan karat, keluli ringan, besi tempa, atau aluminium. Jadual di bawah menunjukkan beberapa perbandingan (klik untuk gambar penuh):

Pintu Grill

2. Rekaan Grill

Pintu Grill
Jenis bahan yang diguna untuk gril keselamatan di Malaysia. Dari kiri ke kanan: Keluli tahan karat, Keluli ringan, Besi tempa, Aluminium

Untuk rangkaian reka bentuk grill pintu rumah moden dan tingkap grill, tidak ada yang dapat dibandingkan dengan grill besi tempa.

Besi tempa (juga dikenali sebagai ‘besi kerja’) adalah jenis besi dimana logam dipalu bentuknya. Ini membolehkan penghasilan reka bentuk yang rumit, seperti corak bunga.

Walau bagaimanapun, reka bentuk grill tingkap yang terlalu kompleks juga boleh menjejaskan keselamatan. Oleh kerana logam diregangkan untuk menghasilkan reka bentuk kompleks, maka ianya lebih nipis daripada yang dilihat, dan mungkin lebih lemah daripada batang tradisional atau yang berbentuk grid.

Di samping itu, reka bentuk yang kompleks juga dapat mewujudkan jurang yang lebih mudah untuk dilalui oleh seseorang atau kanak-kanak.

Tetapi, anda tidak perlu menghadkan reka bentuk atau bahan yang sama untuk setiap tingkap dan pintu. Contohnya, anda boleh mempunyai grill besi tempa dengan corak yang cantik untuk pintu depan atau pintu gelangsar (sliding door).

Kemudian, anda boleh memasang jenis grill tingkap bercorak berlian jenis keluli ringan untuk bilik kanak-kanak, kerana itu lebih sukar untuk didaki (dan tidak mempunyai ujung runcing).

3. Akses Kecemasan

Perkara lain yang perlu dipertimbangkan ketika memilih jenis grill rumah dan tingkap keselamatan adalah sama ada anda boleh keluar sekiranya berlaku kecemasan.

Reka bentuk jeriji tingkap moden dapat dibina dengan ciri “keluar” seperti panel yang dapat dibuka dari dalam.

Pintu Grill
Reka bentuk grill tingkap keluli ringan dengan bar mendatar oleh Hin Construction Sdn Bhd.

4. Warna dan kekemasan

Untuk mengelakkan besi ringan dan kisi besi tempa terhakis, pengilang akan menambahkan lapisan pelindung.

Lapisan pelindung ini mempunyai dua bentuk: lapisan serbuk, atau dicat dengan tangan.

Lapisan serbuk adalah ketika grill disembur dan “dipanggang” untuk membentuk lapisan cat yang halus. Ini biasanya dibuat untuk grill-grill  yang mempunyai satu warna, seperti hitam, perak, coklat atau putih.

Lapisan serbuk sangat tahan terhadap cuaca luar Malaysia, dan lebih murah daripada dicat dengan tangan.

Pintu Grill
Sumber Kah Yong Construction & Engineering Sdn Bhd.

Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai reka bentuk yang khas, pengilang perlu mengecat grill dengan menggunakan tangan, sama ada di kilang atau di lokasi.

Selain itu, cat perlu ‘dicantikkan’ setiap 2 hingga 3 tahun untuk mengelakkan sebarang hakisan.

Pintu Grill
Grill pintu depan oleh ML ENGINEERING & CONSTRUCTION.

Kedua-dua jenis lapisan luaran diperlukan untuk meningkatkan daya tahan dan ketahanan grill terhadap keadaan cuaca dan akan menjadikannya kelihatan lebih baik untuk jangka masa panjang.

5. Harga grill pintu dan grill tingkap

Harga pintu grill keselamatan, dan anggaran anda, adalah berbeza bergantung pada banyak faktor:

  • Jenis bahan (misalnya keluli tahan karat, keluli ringan, besi tempa atau aluminium)
  • Jenis kemasan (contohnya lapisan serbuk atau cat)
  • Ukuran pemasangan (contoh: pintu gelangsar (sliding door) vs tingkap bilik mandi kecil)
  • Kerumitan reka bentuk
  • Kerumitan pemasangan (contoh: jenis tingkap atau saiz bukaan proses pemasangan)
  • Ciri tambahan (misalnya panel ‘keluar’, mekanisme penguncian)

Sebagai anggaran umum, anda boleh menjangkakan harga permulaan berikut:

  • Keluli Tahan Karat – Dari RM30 per kaki persegi
  • Besi Tempa – Dari RM21 per kaki persegi
  • Aluminium – Dari RM19 per kaki persegi
  • Baja Ringan – Dari RM11 per kaki persegi

Ukuran dan ketebalan grill keluli juga mempengaruhi harga, menurut Azli dari Safzone Enterprise.

Sekiranya anda membandingkan kekuatan keluli ringan dan keluli tahan karat dengan ukuran dan ketebalan yang sama, keluli tahan karat pasti mempunyai kekuatan 1.2 hingga 1.5 kali lebih banyak berbanding dengan keluli ringan. Tetapi ini juga bergantung pada tahap keluli tahan karat; dimana semakin tinggi grednya, semakin keras keluli tersebut. Tambahan pula, keluli gred yang lebih tinggi juga mempunyai ketahanan hakisan yang lebih tinggi.

Menurut Azli juga, kekuatan tegangan bahan adalah setara dengan pengukuran KSI (kilopound per inci persegi). Semakin tinggi unit KSI, semakin banyak tekanan yang dapat ditahannya sebelum menjadi hancur.

Contohnya, keluli ringan mempunyai 55 KSI. Sebaliknya, bergantung pada tahap dan pendedahan kepada belerang, keluli tahan karat mempunyai 85 atau 95 KSI. Manakala, aluminium mempunyai KSI dari 13 hingga 25.

Cara biasa untuk membuat grill tingkap dan pintu adalah dengan menggunakan bar bahagian berongga. Ini bermaksud, daripada menggunakan palang padat yang sangat mahal, pembekal akan meminta anda memilih jenis keratan yang anda mahukan.

Keratan rentas khas merangkumi bulatan, bujur, atau segi empat tepat, dan mempunyai ketebalan 1 mm atau 1.2 mm. Harga bermula dari RM13 PSF.

Pintu Grill
Tiub bahagian berongga terdapat dalam bentuk yang berbeza. Sumber: nsteelsh.com

Kontraktor grill tingkap biasanya memerlukan dua hingga tiga minggu untuk menyelesaikan kerja mereka sehingga pemasangan, bergantung pada corak dan bahan yang anda minta.

Dapatkan sebut harga dari pakar grill Recommend.my

Grill keselamatan adalah pelaburan jangka panjang, jadi penting untuk mencari vendor yang mempunyai reputasi yang baik untuk mencadangkan bahan dan kemasan yang tepat yang sesuai dengan keperluan anda. Hantarkan keperluan anda kepada kami dan kami akan memadankan beberapa vendor yang disyorkan untuk anda, dengan sebut harga kasar, dan juga temu janji.

Bonus: Tonton pintu hiasan yang sedang dibuat

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *