Kos Perkhidmatan Reka Bentuk Dalaman 3D di Malaysia

Artikel ini menerangkan mengapa anda harus mendapatkan lukisan reka bentuk dalaman 3D sebelum anda memulakan sebarang projek pengubahsuaian.

Mereka bentuk design rumah dan kediaman adalah satu pelaburan besar dan kebiasannya berlaku sewaktu anda baru membeli rumah pertama anda, atau sedang mengusahakan hartanah ketiga anda untuk disewa.

Tetapi, jika anda tidak merancang reka bentuk dalaman anda, atau mendapatkan pereka dalaman di Kuala Lumpur yang mahir, berpengalaman dan tahu bagaimana melakukannya dengan betul, anda mungkin akan membuat banyak kesilapan, dan juga merugikan belanjawan anda.

Itulah sebabnya visualisasi 3D sangat penting. Ini membolehkan anda melihat bagaimana bilik anda mungkin kelihatan, sebelum memulakan sebarang kerja pembinaan dan pengubahsuaian.

Mengapa anda memerlukan perkhidmatan visualisasi 3D?

Sebelum anda memulakan projek pengubahsuaian rumah atau reka bentuk dalaman rumah, anda perlu mempunyai idea yang jelas tentang rupa bentuk kerja siap.

Pada peringkat permulaan projek, pereka dalaman anda akan cuba memahami kehendak anda. Contohnya, mereka mungkin meminta anda menerangkan gaya yang anda sukai dan mungkin menemu bual anda untuk memahami bagaimana anda dan keluarga anda menggunakan ruangan tersebut.

Kemudian, mereka mungkin menunjukkan papan mood (mood board) kepada anda untuk mendapatkan persetujuan mengenai warna, tekstur dan jenis fabrik. Papan mood adalah cara untuk pereka dalaman mempersembahkan idea awal mereka kepada anda bagi menyelaraskan idea kreatif anda dan idea mereka.

Contohnya, foto-foto dari projek yang telah siap, gambar-gambar perabot atau lampu individu, atau gambar-gambar untuk menunjukkan jenis bahan-bahan yang mereka fikirkan sesuai untuk lantai, dinding dan kaunter.

Inilah sebabnya mengapa reka bentuk design dalaman 3D adalah idea yang bagus:

Reka bentuk dalaman 3D dapat memperlihatkan ruangan baru anda dengan terperinci

Walaupun papan mood sesuai untuk menunjukkan reka bentuk awal, cara terbaik untuk pereka dalaman anda menunjukkan kepada anda bagaimana reka bentuk kelihatan di bilik dan ruangan anda yang sebenarnya , adalah dengan menghasilkan lukisan reka bentuk 3D.

Kini, lukisan reka bentuk dalaman dilakukan pada komputer menggunakan perisian 3D. Pereka dalaman akan membuat model 3D bilik dan ruangan anda, berdasarkan ukuran sebenar, dan kemudian memberi cadangan cadangan mereka untuk lampu, kabinet, lantai, warna dan banyak lagi. Perancangan ruang 3D juga membantu pereka dalaman memanfaatkan sepenuhnya pelan lantai dan kabinet simpanan anda.

Mengelakkan kos berulang-balik yang lebih mahal kemudian

Lukisan reka bentuk 3D lebih murah daripada membetulkan kesilapan yang telah dilakukan di kemudian hari. Sebagai contoh, katakan bahawa anda perlu mengubah secara major, atau membuang sesuatu bahagian dinding atau tembok. Lukisan reka bentuk membolehkan anda melihat bagaiman rupa bentuknya. Sekiranya anda tidak menyukainya, anda sentiasa boleh mengubahnya lukisan reka bentuk untuk melihat ciri dan rupa yang berlainan.

Tetapi, jika anda telah melakukannya, dan anda berubah fikiran kemudian, adalah sangat mahal untuk mengubah kembali pengubahsuaian tersebut.

Ini berfungsi sebagai perjanjian antara pemilik rumah dan pereka

Lukisan reka bentuk 3D adalah salah satu dokumen terakhir sebelum kerja pengubahsuaian sebenar bermula. Jadi, ia mestilah menunjukkan reka bentuk terkini dan paling tepat. Setelah berpuas hati dengan lukisan reka bentuk 3D, anda boleh menandatanganinya, dan kerja-kerja pengubahsuaian atau pembinaan yang sebenarnya dapat dimulakan.

Ketahui lebih lanjut: Apa yang perlu anda ketahui mengenai proses reka bentuk dalaman di Malaysia

Bersedia untuk merancang semula kediaman anda secara 3D?
Pasukan kami dapat membantu anda mendapatkan pembentangan 3D untuk membantu anda menggambarkan rumah dan kediaman anda dengan lebih tepat. Beritahu kami gaya reka bentuk pilihan anda bersama-sama dengan pelan lantai rumah anda agar pereka kami dapat melakar dan merancang ruang impian anda!

Berapakah kos untuk mendapatkan lukisan reka bentuk 3D?

Sebenarnya, ianya tidaklah memerlukan banyak kos untuk mendapatkan pereka dalaman untuk membuat rendering dalaman 3D bagi kediaman anda. Harga boleh bermula dari sekitar RM1,200 untuk anggaran unit kndominium bersama-sama 3 bilik, dengan jumlah keluasan sekitar 1200 kaki persegi. Lihat contoh di bawah:

Contoh reka bentuk bilik tidur 3D rumah design modern
Di atas: Contoh reka bentuk bilik tidur 3D oleh R.Works

Walau bagaimanapun, anda juga boleh mendapatkan perkhidmatan reka bentuk dalaman 3D yang berharga lebih tinggi hingga RM10,000 atau lebih, seperti yang ditunjukkan dalam contoh di bawah:

Reka bentuk bilik tidur 3D yang realistik reka bentuk rumah design modern
Di atas: Reka bentuk bilik tidur 3D yang realistik oleh Stephen Tsimbalyuk @stephents3d

Apakah perbezaan antara perkhidmatan visualisasi 3D bernilai RM1,200 berbanding RM10,000?

Seperti yang anda lihat dari contoh-contoh di atas, kualiti persembahan dan hasil gambaran kelihatan sangat berbeza antara visualisasi bernilai RM1,200 berbanding RM8,000.

Ini kerana ianya memerlukan lebih banyak masa dan usaha untuk menambahkan perincian yang teliti dan baik pada rendering tersebut.

Tahap terperinci ini mungkin diperlukan jika anda menghasilkan gambar untuk katalog majalah atau reka bentuk (contohnya, adakah anda tahu bahawa semua gambar dalam katalog IKEA anda sebenarnya adalah benar-benar secara maya?)

Tetapi bagi pemilik rumah, secara umumnya, rendering yang lebih bersederhana mungkin mencukupi. Ini kerana rendering berkualiti rendah cukup untuk membantu anda memahami semua elemen penting dalam reka bentuk. Contohnya, di mana lampu dan perabot akan diletakkan; warna apa yang akan digunakan; dan bagaimana rupa kabinet anda.

Ya, rendering 3D yang lebih berpatutan mungkin tidak kelihatan seperti foto-realistik, tetapi sebab utama mendapatkan pereka dalaman adalah untuk mendapatkan bakat dan kemahiran untuk membantu anda merancang pengubahsuaian rumah anda berfungsi dan bergaya; disamping kelihatan anggun dan menarik. Fikirkan bahawa dengan cara ini, anda seolah-olah mendapatkan kemahiran CGI dan visual sehebat Avengers: Endgame level CGI hanya untuk mendapatkan menggambarkan ruang tamu kediaman anda.

Oleh itu, berikut adalah beberapa contoh lukisan reka bentuk dalaman 3D yang membantu pemilik-pemilik mereka menggambarkan kediaman mereka:

Visualisasi dalaman yang berinspariskan ala-ala Santorini untuk pangsapuri servis 450 sqft di H20 Residences, Ara Damansara

3D Interior Design Harga: RM1,200 (ruang tamu, makan dan bilik tidur)

Untuk projek Airbnb ini, pelanggan ingin mewujudkan perasaan seperti berada di Santorini, Greece sekaligus memberikan inspirasi dalaman untuk unit kondo 450 kaki persegi. Dengan membuat kediaman yang menggunakan tona warna dan pesona seakan-akan pulau Yunani yang terkenal, para pereka menggunakan struktur unik seperti bahagian pemisahan di dalam bilik tidur untuk menyatukan unsur estetika serba putih yang dicampur dengan tona kebiruan dan unsur kayu ringan untuk suasana Yunani yang indah.

Design 3D rumah modern bertema Santorini di Greece

Bahagian dalaman biru dan putih disatukan dengan kabinet kayu ringan untuk pelarian yang diilhamkan seakan-akan Yunani.

Ruang tamu bertema Santorini design modern rumah

Pereka menggunakan warna putih sebagai tona untuk memberi ilusi ruang yang lebih luas di kawasan itu.

Design bilik tidur dan rumah modern bertema Santorini

Percikan warna pada bantal lemparan anda, kedudukan meja dan bahagian-bahagian hiasan kecil yang lain boleh menambah unsur keperibadian pada ruangan anda

D’sara Sentral

Harga Reka Bentuk Dalaman 3D: RM1200

Untuk menghidupkan konsep moden tetapi klasik, para pereka memilih ruangan ini untuk mendapatkan hasil sewa maksimum bagi pemiliknya. Cat bertekstur memberikan tekstur dan keperibadian pada ruangan ini tanpa membayangi unsur-unsur lain yang ada di dalam bilik tersebut.

Ruang tamu 3D design rumah modern

Cat bertekstur memberikan unsur estetika yang tinggi untuk bahagian dalaman ini.

Design rumah modern 3D reka bentuk

Unsur estetika yang bersih dan minimum dihasilkan dengan mengekalkan warna yang minimum.

Bahagian dalaman 3D yang berinspirasikan-bandar di Robertson Condo, Kuala Lumpur

3D Interior Design harga: RM1200

Terletak di tengah-tengah pusat bandar Kuala Lumpur, rumah Airbnb ini mengikut contoh bahagian dalam suite hotel dengan menggunakan gabungan kertas dinding dan cat untuk hiasan dindingnya. Pelbagai tekstur dan tona kayu menambahkan unsur kehangatan, kedalaman dan gaya untuk membuatkan unit selesa dan bergaya untuk menyambut tetamu Airbnb.

Airbnb design rumah modern 3D bilik tidur

Tona biru teal memenuhi siling bilik tidur untuk mewujudkan kedalaman warna pada ruangan.

Reka bentuk design rumah modern ruang tamu

Tona bumi yang hangat menghubungkan ruang makan ke ruang tamu untuk melengkapkan unsur dalaman konsep terbuka ini.

Reka bentuk rumah design modern 3D

Di atas: Gambaran keseluruhan susun atur unit

Reka bentuk dalaman 3D di Sunway Velocity, Cheras

Harga Reka Bentuk Dalaman 3D: RM1600

Menginginkan kombinasi eklektik gaya yang diilhamkan oleh idea-industri dengan reka bentuk berkontemporari, pelanggan dari Hong Kong ini mahukan pasukan kami membantunya menggayakan ruangan bujangnya dengan idea dan konsep timeless yang akan mengekalkan nilai jualan semula hartanah dan unit tersebut. Akhirnya? Idea yang dihasilkan adalah ruangan mewah, moden dan canggih yang sempurna untuk perhimpunan sosial yang rapat atau menghabiskan masa yang berkualiti dengan keluarga dan rakan-rakan.

Design rumah modern industrial 3D

Cat bertekstur simen digunakan untuk dinding TV untuk mendapatkan fokus unik untuk rumah.

Design rumah modern bilik tidur 3D

Ruangan sesuai untuk bekerja dan bersantai, bilik tidur ini menggunakan tona biru kayu hitam dengan warna aksen kayu untuk suite eksekutif.

Design rumah modern 3D bilik tidur modern industrial

Padat dan bergaya, bilik tidur tamu digayakan dengan tona gelap yang berani tanpa menjejaskan keselesaan dan fungsi ruangan tersebut. Pencahayaan tambahan di bawah kabinet yang digantung di dinding menambahkan unsur dan suasana yang selesa dan menerangi ruangan itu lagi.

Ruang tamu modern 3D

Warna monokromatik merampingkan unsur ruang dalaman yang tenang dan tenang untuk ruang tamu dan ruang kerja.

Reka bentuk dalaman 3D di Capers, Sentul

Harga Reka Bentuk Dalaman 3D: RM6000

Melangkah masuk ke ruangan yang diilhamkan oleh idea industri-minimalis, pangsapuri di Capers, Sentul ini menggunakan empat tiang menegak dari besi tergalvani untuk reka bentuk keseluruhan yang praktikal dan unik untuk ruang kediamannya .

Direka khas untuk penginapan peribadi pemilik rumah, gambaran dalaman 3D ini disesuaikan mengikut keperluan dan permintaan pemilik rumah dan keluarganya. Dengan menggunakan gabungan antara warna kayu ringan dengan perincian kelabu yang halus seperti langsir dan kabinet, para pereka mencipta suasana yang selesa untuk seisi keluarga menikmati masa lapang bersama.

Design rumah modern industrial ruang tamu 3D

Paip yang terdedah, penglihatan tiang dan saluran adalah antara unsur-unsur khas untuk reka bentuk berunsurkan perindustrian.

Rumah design modern ruang dapur 3D

Anggun, kabinet dapur gelap yang dilapisi cahaya hangat untuk mewujudkan suasana minimalis yang selesa ruangan dapur.

Rumah design modern minimal bilik tidur 3D

Minimalis: Dengan penekanan sederhana dalam bentuk dan fungsi, bilik tidur ini menggunakan warna dan tekstur neutral untuk mencapai unsur estetika berminimalis.

Reka bentuk 3D design rumah modern minimal

Pintu dan cermin almari pakaian dengan ketinggian penuh membantu memberi ilusi suasana yang luas di kawasan almari pakaian yang sempit.

Design rumah modern minimal 3D ruang tamu

Ruang tamu dihiasi unsur minimum untuk pemilik rumah untuk bermeditasi atau melakukan yoga dengan tenang.

Reka bentuk dalaman 3D di 9 Bukit Utama, Bandar Utama

Harga Reka Bentuk Dalaman 3D: RM1200

Rahsia bagi mendapatkan kediaman yang mesra keluarga adalah dengan mengambil kira keperluan dan pilihan setiap ahli keluarga yang tinggal di situ.

Rumah yang terletak di 9 Bukit Utama, Bandar Utama ini melengkapkan bahagian dalamannya dengan mengharmonikan unsur-unsur estetika sambil mengekalkan elemen kepraktisan dan penggayaan.

Rak dinding kayu bersih dengan dinding putih untuk membolehkan barang paparan kelihatan menonjol juga disertakan.

Design rumah modern minimal 3D

Hangatkan tona dinding putih dengan panel kayu untuk menambahkan beberapa unsur Skandinavia.

Design rumah modern bilik tidur 3D

Lantai kayu gelap mengharmonikan perabot berwarna neutral untuk bilik tidur.

Radia Residence di Shah Alam

Harga Reka Bentuk Dalaman 3D: RM1200

Unit ini diilhamkan oleh tona warna monokromatik untuk menghasilkan suasana yang selesa, elegan dan romantis bagi unit seluas 1.300 kaki persegi di Shah Alam ini. Untuk menghasilkan reka bentuk konseptual moden, para pereka menggunakan banyak elemen untuk mengatur barang-barang pemilik kediaman bagi memberikan ruangan yang minimum.

Design rumah modern bilik tidur 3D

Untuk menambahkan kedalaman dan kehangatan ruangan, gabungan warna gelap, perabot kontemporari mewah dan lampu pernyataan digunakan di bilik tidur ini.

Design rumah modern ruang tamu reka bentuk 3D

Kertas dinding bercorakkan marmar untuk latar konsol TV menambahkan sentuhan mewah ke ruang tamu.

Design rumah modern 3D reka bentuk

Di atas: Bar mini memaparkan koleksi gelas wain pemilik rumah di atas pulau dapur

Design rumah modern 3D bilik tidur

Percikan warna segar untuk mencontohi idea sentuhan alam untuk bilik tidur.

D’SARA Sentral di Sungai Buloh

Harga Reka Bentuk Dalaman 3D: RM1800

Menggabungkan warna yang luar dari kebiasaan pada ruang tamu dan ruang makan, para pereka menerangi rumah ini dengan memilih warna ungu muda yang terkini pada dindingnya digabungkan dengan unsur-unsur kayu. Dilengkapi dengan banyak ruangan simpanan bagi memudahkan pemilik unit menguruskan barangan-barangan beliau, unit kondominium seluas 1.018 kaki persegi ini merupakan contoh kediaman keluarga yang ideal.

Design rumah modern 3D reka bentuk

Di atas: Ruang tamu menggunakan perabot kayu untuk elemen bersahaja

Design rumah modern 3D bilik tidur

Bilik tidur dilengkapi dengan warna-warna neutral yang diilhamkan oleh konsep oasis zen.

Design rumah modern 3D ruang tamu

Menonjol: Warna-warna ungu yang indah di dindingnya menarik perhatian langsung pada ruang tamu dan ruang makan.

Ruang dapur design modern reka bentuk 3D

Kecil dan padat, dapur dan halaman dobi dihiasi dengan warna monokromatik untuk estetika yang bersih dan minimum.

Adakah pengubahsuaian saya yang lengkap akan kelihatan seperti cadangan 3D?

Sekiranya tidak ada perubahan semasa proses pembinaan, jawapannya adalah ya! Reka bentuk 3D biasanya menggunakan gambaran perabot dan kelengkapan mengikut skala sebenar, sehingga akan kelihatan hampir sama dengan produk siap dan hasil akhir sebenar projek tersebut.

Sebagai contoh, dalam projek di BU9 yang disebutkan di atas, pengubahsuaian siap sesuai dengan reka bentuk 3D adalah hampir tepat sekali.

SEBELUM: Reka bentuk 3D untuk ruang tamu

SELEPAS: Ruang yang lengkap selepas proses pengubahsuaian

SEBELUM: Reka bentuk 3D bilik tidur

SELEPAS: Bilik tidur selepas proses pengubahsuaian. Dalam kes ini, reka bentuk tirai diubah menjadi 3 panel dan bukannya 2, dan kerusi bilik tidur diubah untuk memberi lebih banyak warna pada ruangan.

Bersedia untuk merancang semula kediaman anda secara 3D?
Pasukan kami dapat membantu membuat gambaran 3D untuk membantu anda menggambarkan idea baru kediaman anda dengan lebih tepat. Cuma beritahu kami gaya reka bentuk pilihan anda bersama-sama dengan pelan lantai rumah anda untuk pereka kami menggambarkan ruang impian anda sekarang!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: