Senarai Harga Servis Aircond Bagi Lembah Klang

Bukan mudah untuk mendapatkan senarai harga servis aircond di Malaysia. Harga di Lembah Klang sangat pelbagai ekoran sikap tidak jujur kontraktor yang menyebabkan berlakunya kenaikan harga. Jadi, sukar untuk mendapatkan senarai harga tetap bagi servis penyaman udara yang meliputi kawasan bandar di sekitar Selangor dan Kuala Lumpur.

Kerana itulah Recommend.my telah menyediakan senarai harga servis aircond yang paling biasa. Tugasan ini dilakukan oleh syarikat-syarikat penyaman udara yang boleh dipercayai dari sekitar Lembah Klang (dan seluruh Malaysia juga).

Dapatkan pengisian semula gas pendingin hawa PERCUMA dengan servis penyelenggaraan dan chemical cleaning pendingin hawa kami
Dapatkan kualiti udara yang terbaik untuk rumah anda dengan pengisian semula gas pendingin hawa percuma apabila anda memesan servis penyelenggaraan dan cucian kimia pendingin hawa dari Recommend.my.

Senarai Harga Servis Aircond di Lembah Klang (setakat Okt 2018)

Semua harga hanyalah petunjuk sahaja dan boleh berubah mengikut budi bicara kontraktor. Harga juga adalah termasuk kos servis pembaikan aircond seperti kebocoran penyaman udara, kompresor penyaman udara tidak berfungsi, penyaman udara berbunyi bising, tidak sejuk, dan banyak lagi.

Item Harga per unit (RM)
Pembersihan penyaman udara am 1 HP – 2.5HP (unit terpisah) RM100 untuk satu unit

RM80 untuk 2-3 unit

RM60 untuk 4 unit atau lebih

Pembersihan penyaman udara am 2 – 2.5HP (unit kaset siling) RM250 untuk satu unit

RM230 untuk 2-3 unit

RM200 untuk 4 unit atau lebih

Pembersihan bahan kimia penyaman udara 1HP – 2.5HP (unit terpisah) RM135 untuk satu unit

RM120 untuk 2-3 unit

RM100 untuk 4 unit atau lebih

Pembersihan bahan kimia penyaman udara 2 – 2.5HP (unit kaset siling) RM370 untuk satu unit

RM350 untuk 2-3 unit

RM320 untuk 4 unit atau lebih

Tambah gas R-22 penyaman udara (unit terpisah) – apabila penyaman udara tidak sejuk RM70 untuk pengisian dari unit kosong

RM50 / unit sebagai sebahagian daripada pembersihan am

Tiada bayaran dikenakan jika sebahagian daripada pembersihan bahan kimia

Tambah gas R-410 penyaman udara (unit terpisah) – apabila penyaman udara tidak sejuk RM40 – 90 / unit sebagai sebahagian daripada pembersihan am (bergantung kepada jenis penyaman udara)

Tiada bayaran dikenakan jika sebahagian daripada pembersihan bahan kimia

Pemasangan penyaman udara (unit terpisah) dari RM250 – 410 / unit bergantung pada HP
Pemasangan penyaman udara (unit kaset siling) Dari RM450 – 650 / unit bergantung pada HP
Memanjangkan paip penyaman udara RM13 – 26 sekaki
Pemeriksaan air-cond / diagnostik (bayaran sekali ini boleh diketepikan jika anda mengupah kontraktor untuk melakukan pembaikan).

Untuk pemeriksaan kebocoran penyaman udara, penyaman udara tidak boleh dihidupkan, penyaman udara berbau dan banyak lagi.

RM80
Menggantikan pemuat penyaman udara Pemuat pemampat: RM150

Pemuat motor unit luar: RM80

Pemuat peniup unit dalam: RM80

 

Butiran harga servis aircond Recommend.my

 

Pembersihan am aircond

Pembersihan am penyaman udara dilakukan untuk membersihkan debu, kotoran, acuan dan serpihan yang lain dari unit penghembus dalam atau unit pemampat luar. Ia harus dilakukan secara rutin setiap 3 sehingga 4 bulan bagi memastikan penyaman udara anda berada dalam keadaan terbaik. Jika tidak, debu yang bertambah boleh menyebabkan penyaman udara anda bekerja secara berlebihan dan seterusnya menjadi rosak. Penyaman udara yang kotor juga akan mencemarkan udara di dalam tempat tinggal atau premis.

Pembersihan penyaman udara biasanya akan melibatkan pengelapan dan pemvakuman bilah dan sirip kipas, membersihkan tapis debu, pemvakuman membersihkan bilah putar, pemeriksaan paip saliran, dan pemeriksaan tahap tekanan gas/bahan penyejuk.

 

Pembersihan bahan kimia penyaman udara

Pembersihan bahan kimia penyaman udara adalah pembersihan yang lebih terperinci dan teliti berbanding dengan pembersihan am. Selain pembersihan am, tugasan ini juga termasuk membuka unit penghembus dan menanggalkan bilah putar untuk dibersihkan. Pemampat luar juga dibuka bagi membersihkan kipas dan dalam kasing. Semua pembersihan dilakukan dengan menggunakan pencuci kimia untuk menanggalkan kotoran. Pembersihan bahan kimia penyaman udara biasanya dilakukan setiap tahun.

Atas: Jangan biarkan penyaman udara anda menjadi sekotor ini. Sumber: Up Your Home Services
Dapatkan pengisian semula gas pendingin hawa PERCUMA dengan servis penyelenggaraan dan chemical cleaning pendingin hawa kami
Dapatkan kualiti udara yang terbaik untuk rumah anda dengan pengisian semula gas pendingin hawa percuma apabila anda memesan servis penyelenggaraan dan cucian kimia pendingin hawa dari Recommend.my.

 

Menambah gas

Gas bahan penyejuk (adakalanya dikenali sebagai bahan pendingin atau gas freon) merupakan komponen penting bagi mana-mana unit penyaman udara. Ia mengalir berulang-alik di dalam sistem tertutup di antara pemampat luar dan penghembus dalam menerusi paip penyaman udara. Gas penyaman udara dimampatkan oleh pemampat luar yang berfungsi menyejukkannya. Kemudian paip penyaman udara akan membawanya ke unit penghembus dalam. Semasa udara dalam beredar di atasnya, udara akan menyejuk, dan gas mulai hangat. Gas yang hangat dibawa ke luar ke pemampat untuk disejukkan semula.

Tetapi, jika ada kebocoran kecil pada mana-mana bahagian dalam proses ini, gas penyaman udara boleh bocor sedikit demi sedikit dari sistem penyaman udara. Ini memberi kesan kepada pendinginan di mana udara hangat akan mulai keluar daripada unit penghembus. Untuk membaiki masalah ini, juruteknik penyaman udara perlu membaiki sebarang kebocoran, kemudian mengisi gas penyaman udara kepada tekanan penuh.

Jika kebocoran tidak teruk; sebagai contoh, udara hangat hanya muncul setiap 2 tahun, pro penyaman udara anda boleh menambah gas setiap 6 bulan. Tetapi, jika penyaman udara anda mula menghembuskan udara hangat setiap 2 bulan, ini bermaksud ada kebocoran yang lebih besar dan unit penyaman udara terpaksa diperiksa untuk diperbaiki.

Atas: Memeriksa tekanan gas penyaman udara

 

Jenis-jenis isian semula gas penyaman udara

Setiap jenis unit penyaman udara yang berlainan menggunakan jenis-jenis gas bahan penyejuk yang berbeza juga. Jenis yang paling biasa di Malaysia ialah R22, R410A, dan R32.

R22 ialah satu daripada gas penyaman udara yang paling biasa digunakan dalam unit penyaman udara terpisah. Walau bagaimanapun, ia berbahaya kepada lapisan ozon, dan Malaysia mempunyai perancangan untuk menghentikannya secara berperingkat sehingga beberapa tahun akan datang. R410 dan R32 adalah jenis gas penyaman udara yang lebih baharu yang kurang memberi kesan kepada alam sekitar. Ia biasanya digunakan di dalam unit penyongsang yang lebih baharu. Bacaan lanjut: Perbezaan di antara penyaman udara penyongsang dan tanpa penyongsang.

Unit-unit penyaman udara direka dengan jenis gas penyaman udara tertentu. Jadi, jika penyaman udara anda sekarang menggunakan R22, maka tidak mungkin untuk menggantikannya dengan R410, sebagai contoh. Cara terbaik untuk meminimakan kesan alam sekitar adalah dengan menyelenggara penyaman udara anda secara tetap bagi mengelakkan kebocoran.

 

Membuka Penyaman Udara

Pemilik kediaman yang berpindah ke kediaman jual balik mungkin mahu membuka unit penyaman udara yang ada. Sebagai contoh, apabila mereka tidak perlukan sebarang penyaman udara di bilik tertentu atau jika penyaman udara merupakan tingkap berbingkai fesyen lama (yang meninggalkan lubang segi empat yang besar pada dinding). Walaupun ia tidak mustahil untuk membuka penyaman udara sendiri, namun anda disyorkan untuk menyerahkannya kepada yang pakar. Ini kerana pembukaan boleh melepaskan gas penyaman udara berbahaya ke atmosfera. Juruteknik profesional mempunyai kelengkapan yang betul untuk menyimpan sisa gas penyaman udara bagi pembuangan yang betul.

 

Aircon Chemical Cleaning

Memasang Penyaman Udara

Pemasangan penyaman udara mestilah dilakukan oleh mereka yang profesional. Pemasangan melibatkan empat bahagian utama: pemasangan unit pemampat luar pada pendakap yang sesuai, memotong port akses pada dinding untuk meletakkan paip penyaman udara, melekapkan unit dalam di dalam bilik-bilik berlainan, dan memotong port akses di dalam dinding untuk meletakkan paip saliran.

Jumlah pemampat yang dibandingkan kepada jumlah unit penghembus dalam diterjemahkan sebagai satu sistem. Contohnya, Sistem 2 bermaksud 1 pemampat boleh menyokong 2 unit penghembus. Begitu juga Sistem 3 bermaksud yang 1 pemampat boleh menyokong 3 unit penghembus.

Semasa memasang Sistem 2 dan yang lebih tinggi, anda mungkin perlukan paip yang lebih panjang untuk menyambungkan pemampat kepada unit-unit penghembus yang lebih jauh.

 

Memanjangkan Paip Penyaman Udara

Jika unit penghembus anda sangat jauh dari pemampat luar, anda perlu memanjangkan paip penyaman udara untuk sampai kepadanya. Kontraktor yang memasang penyaman udara biasanya akan menyediakan paip sepanjang 10 kaki secara percuma, tetapi bayaran akan dikenakan untuk setiap kaki tambahan paip yang seterusnya.

Terdapat juga paip dengan ketebalan yang berbeza. Semakin tebal paip, semakin ia tahan daripada haus dan lusuh atau kebocoran. Sesetengah pemilik kediaman akan memilih paip yang lebih tebal jika paip mereka terdedah kepada cahaya matahari yang terik.

Menggantikan pemuat penyaman udara

Masalah elektrik biasa yang boleh menyebabkan penyaman udara anda berhenti berfungsi ialah kerosakan pemuat. Pemuat digunakan untuk menghidupkan dan menghentikan penyaman udara, dan dijumpai dalam unit penghembus, pemampat luar, atau motor luar. Juruteknik anda tahu bagaimana untuk membuka kasing dan menggantikan pemuat dengan bahagian ganti yang betul.

Atas: Menggantikan pemuat penyaman udara

 

Pemeriksaan air-cond

Sesetengah masalah penyaman udara sukar untuk dikenalpasti. Contohnya, titisan air, bau pelik, bunyi bising, atau ais yang terbentuk pada unit penyaman udara. Dalam kes tersebut, anda perlu bertanya orang yang membaiki penyaman udara anda untuk melakukan pemeriksaan penuh terhadap unit tersebut sebelum mengesyorkan pembaikan yang sesuai. Bayaran perkhidmatan mungkin akan dikenakan walaupun pembaikan tidak dilakukan.

 

Bagaimana hendak memesan servis penyaman udara di Recommend.my

Untuk memesan servis air-cond, layari laman web Recommend.my dan pilih “Aircond Servicing”. Masukkan beberapa butiran seperti lokasi anda, jumlah unit untuk diservis, dan harga terkini akan dipamerkan.

Apabila anda menghantar pesanan anda, kami akan mendapatkan kontraktor untuk tugasan tersebut. Mereka akan menghubungi anda dalam masa beberapa minit untuk mengesahkan janji temu.

Dapatkan pengisian semula gas pendingin hawa PERCUMA dengan servis penyelenggaraan dan chemical cleaning pendingin hawa kami
Dapatkan kualiti udara yang terbaik untuk rumah anda dengan pengisian semula gas pendingin hawa percuma apabila anda memesan servis penyelenggaraan dan cucian kimia pendingin hawa dari Recommend.my.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: