Berapakah harga purata untuk pembaikan masalah perpaipan di Malaysia?

Untuk kerja-kerja perpaipan, kebanyakan orang berpendapat mereka boleh mengambil jalan solusi secara DIY untuk menjimatkan wang.

Kini, ianya juga lebih mudah untuk mendapatkan panduan langkah demi langkah untuk kerja-kerja perpaipan di internet, video tutorial di YouTube, dan juga kewujudan kedai-kedai perkakasan seperti MR.DIY dan Ace Hardware.

Tidak salah untuk menjimat wang – terutamanya jika anda adalah seorang yang berkemahiran – tetapi ada juga masalah yang lebih rumit daripada sekadar sinki dan tandas tersumbat. Dengan kata lain, ianya memerlukan kerja-kerja pemasangan paip utama melebihi kepakaran anda.

Sama ada pembaikan pemanas air, kebocoran paip, atau penggantian paip berkarat, ini adalah beberapa masalah paip yang tidak akan hanya menjadi lebih teruk jika anda tidak mendapatkan bantuan profesional, tetapi anda juga akan membazir lebih banyak wang dan air.

Untuk situasi-situasi seperti ini, mendapatkan tukang paip profesional adalah penting untuk memberi anda ketenangan fikiran.

Mengapa anda memerlukan perkhidmatan paip?

Paip bocor

Sesebuah rumah boleh kehilangan air sehingga 20,000 gelen (75,708 liter) setiap tahun melalui kebocoran langsung atau tidak langsung. Sebilangan besar kebocoran ini berasal dari pelbagai punca termasuk masalah di kepala paip, pancuran mandian, dan dalam kes serius, paip air di atas siling dan didalam dinding.

Sekiranya anda tidak mengatasi masalah kebocoran air, ia akan menyebabkan kesan kotoran air di dinding dan siling (sesuatu yang biasa berlaku di kalangan penduduk kawasan bertingkat tinggi).

Ini menyebabkan berlakunya pertumbuhan kulat, yang akan menjejaskan kesihatan keluarga anda. Lebih membimbangkan, ia akan menyebabkan kerosakan struktur dan memerlukan pembaikan yang mahal.

Berhati-hati ketika membuat keputusan untuk DIY, anda mempertaruhkan jaminan dan keselamatan sistem perpaipan anda (anda sendiri juga boleh terkena kejutan elektrik).

Akhirnya, bukan sahaja masa dan usaha anda bazir, tetapi anda mungkin perlu membayar lebih mahal untuk mengupah profesional membaiki isu tersebut dengan betul, dan juga untuk memperbaiki kesulitan yang anda telah buat.

Oleh itu, walaupun anda boleh mengganti kepala paip atau pelampung air dengan mudah, ianya memerlukan tukang paip yang betul-betul berpengalaman untuk memahami sistem dan cara-cara pembaikan dan penyelenggaraan paip yang betul.

Tukang paip bukan hanya seseorang yang anda panggil untuk membaiki paip yang bocor dan tandas yang tersumbat, kerana ruang lingkup pekerjaan, pengetahuan, dan kemahiran mereka melebihi itu.

Tukang paip yang berpengalaman arif memasang sistem pemanas air, memperbaiki saluran bekalan air, menangani paip-paip kebersihan, saluran air yang tidak tersumbat, dan memperbaiki peralatan, disamping perkhidmatan perpaipan yang lain. Beberapa tukang paip juga menyediakan perkhidmatan kerja pengkalisan air atau waterproofing.

Perlukan tukang paip untuk menyelesaikan masalah paip anda?
Hantarkan permintaan kerja perpaipan anda sekarang dan terima sebut harga percuma dari tukang paip di sekitar kawasan anda melalui Recommend.my – laman pembaikan rumah nombor 1 di Malaysia.

 

Apa yang menentukan bayaran untuk perkhidmatan paip di KL, Selangor?

Bayaran untuk perkhidmatan perpaipan ditentukan oleh empat faktor, menurut Simon dari Your Plumber Guys, tukang paip profesional dengan pengalaman lebih dari 20 tahun. Faktornya adalah:

1) Jenis bahan pengganti: “Bahan bermutu tinggi lebih mahal daripada bahan jenis kelas rendah, kerana ianya tahan lebih lama. Contohnya, paip PVC berharga antara RM20 – RM50, sementara untuk paip besi / besi standard dijangka dalam kos antara RM50 – RM200 ”, kata Simon.

“Tukang paip yang berpengalaman biasanya akan memberi pilihan kepada pelanggan mereka sebelum membuat pemasangan. Tetapi ini juga bergantung pada ketersediaan bahan dan alat ganti juga.

“Kadang-kadang, jika hanya terdapat satu jenis bahan di pasaran, maka anda mungkin tidak punya pilihan,” tambahnya.

2) Kerumitan pekerjaan: Membaiki sinki yang tersumbat tidaklah rumit dan tidak memakan masa seperti memperbaiki saluran air yang tersumbat atau paip pecah. Beberapa pekerjaan pemasangan paip juga memerlukan peralatan khas dan tenaga kerja tambahan untuk menyelesaikan pekerjaan tersebut.

3) Lokasi: Kebiasaannya, jika tukang paip tinggal berdekatan dengan tempat tinggal anda, dia mungkin tidak akan mengenakan bayaran pengangkutan untuk anda, tetapi jika jaraknya lebih jauh, maka ia akan menambahkan kos bil anda.

Ini bermaksud jika tukang paip dari Petaling Jaya pergi ke tempat anda di Cyberjaya tetapi akhirnya tidak membuat sebarang perkhidmatan, dia mungkin akan tetap mengenakan bayaran untuk pengangkutan dan pemeriksaan.

Untuk mengelakkan perkara ini berlaku, Recommend.my membantu anda mencari dan membanding sebut harga daripada tukang paip profesional berhampiran kawasan anda. Anda boleh melampirkan foto masalah paip anda didalam borang permintaan anda.

4) Kos upah: “Harganya bergantung pada jenis pekerjaan, beberapa pekerjaan biasa serendah RM60, sementara pekerjaan yang lebih rumit mungkin akan mengenakan caj melebihi RM200”, menurut Simon.

Berapakah harga purata untuk perkhidmatan paip di KL, Selangor Malaysia?

Tandas tersumbat atau paip tandas bocor

Setiap pekerjaan berbeza, tetapi secara amnya, harga purata untuk perkhidmatan perpaipan disenaraikan di bawah:

Kos pembaikan kebocoran air:

RM50 – RM400

Pemasangan / pembaikan pemanas air:

RM50 – RM200

Kos membaiki tandas / sinki tersumbat :

RM50 – RM500

Kos membaiki saliran tersumbat:

RM60 – RM500

Isu tekanan air rendah:

RM100 – RM500

Harga pembaikan kebocoran pada bumbung:

RM70 dan ke atas

* Harga di atas tidak melibatkan penggerudian dan penggalian kompleks pada dinding atau lantai, yang melibatkan paip-paip di dinding dan saliran bawah tanah. Jadi, bergantung pada jenis dan pekerjaan, harganya berbeza-beza.

Perkara lain yang perlu dipertimbangkan sebelum mendapatkan tukang paip

Mengurangkan kos anda dengan membeli bahan dan alat ganti sendiri

Simon mengatakan bahawa anda boleh mendapatkan sendiri bahan tersebut di kedai perkakasan atau kedai aksesori paip jika anda tahu apa yang anda cari. Kemudian, minta tukang paip memasangnya untuk anda.

“Untuk pengubahsuaian atau pemasangan baru, sesetengah orang mungkin ingin menggunakan jenama tertentu, mereka boleh mengunjungi pembekal dan membeli alat-alat dan bahan-bahan ganti sendiri”, katanya.

Periksa lesen dan perakuan tukang paip

Lebih baik mendapatkan tukang paip yang mempunyai lesen dan perakuan dari Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN). Menurut laman SPAN, terdapat 5 izin yang berbeza: Permit

  • Jenis A IPA (tukang paip air): Untuk menjalankan sebarang pembinaan, penyambungan, pengubahsuaian atau pembaikan paip air dan kelengkapan air yang akan mengalirkan air dari sumber awam.
  • Permit Jenis B IPA (tukang paip pembetungan): Untuk menjalankan apa-apa kerja yang diperlukan untuk menyambungkan paip sambungan peribadi ke kerja pembetungan atau rawatan kumbahan.
  • Permit Jenis C IPA (kontraktor kerja): Untuk pembinaan, pemasangan atau pengubahsuaian ke mana-mana bahagian sistem bekalan air atau sistem pembetungan.
  • Permit Jenis D IPA (kontraktor O&M): Melaksanakan perkhidmatan penyelenggaraan sistem bekalan air atau sistem pembetungan tetapi tidak melibatkan pengoperasian sistem tersebut.
  • Permit Jenis E IPA (kontraktor penyahcemar): Untuk melaksanakan, atau menyediakan perkhidmatan pembuangan sampah pembetungan.

“Pelanggan tidak biasanya memeriksa lesen atau sijil, kerana mereka hanya mahukan harga yang paling murah. Tetapi ini boleh menyebabkan risiko merbahaya, terutama jika pekerjaan dan masalah itu kompleks dan memerlukan kemahiran yang mendalam ”, kata Simon.

Adakah tukang paip memberikan jaminan untuk alat ganti tersebut, atau kembali untuk diperiksa? Bagaimana jika ianya pecah?

“Tukang paip yang baik akan selalu memastikan bahawa semuanya berfungsi dengan lancar setelah pekerjaan selesai. Namun, tidak akan ada jaminan kerana bahan tersebut dianggap sebagai produk haus dan lusuh. Tetapi jika kerosakan disebabkan oleh tukang paip itu sendiri, maka anda boleh menuntut pembaikan semula daripada mereka.”

“Dalam kebanyakan kes, tukang paip tidak akan kembali memeriksa kecuali jika diminta”, tegas Simon.

Berapa kerap anda perlu membuat pemeriksaan paip anda?

Amalan yang baik adalah untuk menjadualkan lawatan dari tukang paip anda setiap tahun. Ini membantu memastikan sistem-sistem perpaipan anda berfungsi dengan baik di samping membantu mengelakkan pembaikan yang mahal pada masa akan datang.

Perlukan tukang paip yang baik berhampiran anda?
Sama ada jika tandas tersumbat, masalah pemasangan tandas lain, saluran paip sink, longkang tersumbat, tekanan air rendah, pekerjaan pemasangan paip atau pembaikan pemanas air, dapatkan anggaran harga secara percuma apabila anda membuat permintaan pembaikan paip di Recommend.my.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *