Berapakah kos perkhidmatan pemindahan rumah dan penyewaan lori di Malaysia?

Proses memindah rumah boleh menjadi proses yang menyusahkan dan yang memerlukan banyak masa dan tenaga, serta keperluan untuk menyewa lori. Selain memastikan anda tetap teratur semasa mengemas barang-barang, anda juga harus memastikan bahawa anda telah menyewa lori and servis perkhidmatan betul yang selamat dan boleh dipercayai.

Walaupun begitu, persiapan untuk memindah ke rumah baru anda tidak akan menjadi huru-hara jika anda mempunyai pertolongan profesional yang baik. Berikut adalah beberapa petua berguna untuk mempersiapkan anda sebelum berpindah rumah.

Memerlukan perkhidmatan pemindahan rumah (pengemas dan penggerak)?
Rumah anda selamat dengan Recommend.my. Dapatkan sebut harga sewa lori pemindahan rumah dengan pantas apabila anda menghantar butiran melalui borang kami dan nikmati kemudahan dan jaminan projek tambahan apabila anda membayar melalui Recommend Pay.

1. Mengemas barang-barang

Apabila anda mula mengemas, mungkin anda menyedari berapa banyak barang yang anda miliki! Pastikan sama ada anda perlu membuang sampah atau menjualnya di kedai terpakai bagi barang yang boleh dijual. Selain itu, pastikan anda menggunakan padding yang mencukupi untuk barang rapuh dan periksa semula had berat kotak yang anda gunakan supaya proses pemindahan rumah anda akan berjalan dengan lancar.

2. Sewa perkhidmatan pembungkusan yang boleh dipercayai

Tidak mampu untuk memindahkan semua barang anda sendiri tanpa menyewa lori? Cari perkhidmatan pindah rumah dan pembungkusan yang boleh dipercayai dan selamat yang mempunyai semua keperluan pembungkusan barang-barang anda. Sebilangan besar syarikat perkhidmatan membolehkan anda memilih perkhidmatan sokongan yang anda perlukan, seperti bantuan pembungkusan tahap rendah atau pembungkusan tahap tinggi seperti barang-barang dan perabot besar anda.

3. Memastikan bekalan keperluan pembungkusan mencukupi

Sekiranya anda mengemas barang-barang rumah anda sendiri, maka anda memerlukan bekalan kotak yang berkualiti dan pita pembungkus yang kuat untuk memastikan barang-barang anda selamat dalam proses memindah rumah. Anda juga boleh memberi label kotak untuk setiap bilik atau kawasan tertentu, untuk mempercepatkan proses pengeluaran barang-barang anda secara kemas di rumah baru anda nanti.

4. Bayar bil tertunggak

Sebelum anda merancang untuk keluar rumah sepenuhnya, pastikan tiada bil utiliti yang belum dijelaskan. Dengan memastikan anda membayar semua bil yang ada, anda dapat mengurangkan risiko kelewatan pembayaran yang tidak disengajakan setelah anda berpindah ke rumah baru anda.

5. Mendapatkan pembantu

Terdapat banyak pembersih dan pembantu yang pakar untuk membantu mereka yang hendak berpindah rumah. Sebilangan besar pembersih dan pembantu memberi jaminan terhadap kerja mereka, menjimatkan tenaga anda dalam sebarang kesukaran untuk mengemas dan menyusun semua barang-barang yang hendak dipindah. Sebagai alternatif, anda boleh memesan pembersih untuk menjadikan rumah anda kemas dan bersih.

Perlukan bantuan tambahan tetapi tidak pasti berapa banyak kos yang harus dibayar untuk perkhidmatan pemindahan rumah anda? Lihat panduan harga kami di bawah.

Panduan harga untuk perkhidmatan pemindahan rumah di Malaysia

Penetapan harga untuk Penggerak Domestik: Penyewaan Lori Pindah Rumah / Penggerak Domestik

Perkhidmatan pemindahan rumah di Lembah Klang (<30 km)

Lori 1 tan (9 kaki) dengan 2 tenaga kerja: RM270

Lori 3 tan (14 kaki) dengan 3 tenaga manusia: RM490

Lori 5 tan (17 kaki) dengan 3 tenaga kerja: RM630

Perkhidmatan pindah rumah dari Lembah Klang ke Negeri Sembilan (Nilai, Seremban, Sendayan, Port Dickson, Senawang)

Lori 1 tan (9 kaki) dengan 2 tenaga manusia : RM650

Lori 3 tan (14 kaki) dengan 3 tenaga kerja: RM950

Lori 5 tan (17 kaki) dengan 3 tenaga kerja: RM1200

Perkhidmatan pemindahan rumah dari Lembah Klang ke Perak (Teluk Intan, Ipoh, Batu Gajah, Kuala Kangsar, Kampar, Tapah, Bidor)

Lori 1 tan (9 kaki) dengan 2 tenaga manusia: RM700

Lori 3 tan (14 kaki) dengan 3 tenaga kerja: RM1050

Lori 5 tan (17 kaki) dengan 3 tenaga kerja: RM1300

Perkhidmatan pemindahan rumah dari Lembah Klang ke Melaka

Lori 1 tan (9 kaki) dengan 2 tenaga manusia: RM700

Lori 3 tan (14 kaki) dengan 3 tenaga manusia: RM1050

lori 5 tan (17 kaki) dengan 3 tenaga manusia: R M1300

Perkhidmatan pemindahan rumah dari Lembah Klang ke Pulau Pinang

Lori 1 tan (9 kaki) dengan 2 tenaga kerja: RM1150

Lori 3 tan (14 kaki) dengan 3 tenaga kerja: RM1500

Lori 5 tan (17 kaki) dengan 3 tenaga kerja: RM1650

Rumah bergerak perkhidmatan dari Lembah Klang ke Johor

1 lori tan (9 kaki) dengan 2 tenaga kerja: RM1150

lori 3 tan (14 kaki) dengan 3 tenaga kerja: RM1500

lori 5 tan (17 kaki) dengan 3 tenaga manusia: RM1650

Harga perkhidmatan bergerak di atas termasuk lori seberat 1, 3 atau 5 tan mengikut pilihan pelanggan dan cadangan oleh pembekal perkhidmatan. Untuk lori 1 tan, 2 tenaga kerja harus disertakan untuk bergerak. Sementara itu, untuk lori 3 dan 5 tan, 3 tenaga kerja harus disertakan untuk bergerak.

Sekiranya tenaga kerja tambahan diperlukan untuk memindah rumah, harga tambahan sekitar RM50 – 80 bagi setiap perkerja. Tempat tambahan untuk pengambilan dan menurunkan barang juga boleh dikenakan bayaran tambahan.

Harga di atas termasuk pemuatan barang, pengangkutan ke destinasi, dan pemunggahan barang ke rumah pelanggan.

Memerlukan perkhidmatan pemindahan rumah (pengemas dan penggerak)?
Rumah anda selamat dengan Recommend.my. Dapatkan sebut harga sewa lori pemindahan rumah dengan pantas apabila anda menghantar butiran melalui borang kami dan nikmati kemudahan dan jaminan projek tambahan apabila anda membayar melalui Recommend Pay.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: