Senarai Harga Pembaikan Mesin Basuh di Malaysia 2021

Adakah anda tahu bahawa jika anda mengira setiap cucian pakaian anda setiap hari untuk 44 tahun akan datang, jumlah basuhan tersebut bersamaan dengan jumlah basuhan yang digunakan oleh pekerja di Disney World dalam satu hari.

Tidak dapat dinafikan bahawa pihak pengurusan Disney World benar-benar menitik beratkan mesin basuh yang digunakan berdasarkan jumlah penggunaan mereka setiap hari. Namun ini tidak bermakna anda tidak patut peka dengan penyelenggaraan mesin basuh di rumah anda.

Kebanyakan isi rumah di Malaysia memiliki sebuah mesin basuh. Tetapi, tidak ramai yang tahu apa yang perlu dilakukan sekiranya mesin basuh anda mengalami kerosakan.

Pembaikan secara DIY mungkin tidak dapat dilakukan oleh anda kerana ianya melibatkan bahan elektronik yang kompleks. Oleh itu, lebih selamat jika anda mendapatkan pertolongan profesional untuk membaiki mesin basuh anda.

Tetapi sebelum anda mendapatkan pakar, lebih baik anda mengetahui sedikit tentang punca kerosakan mesin basuh anda. Adakah ianya berpunca daripada motor atau ‘circuit board’? Jika anda tahu punca kerosakan mesin basuh anda, lebih mudah untuk anda menganggarkan kos sebenar bagi kerja pembaikan (atau lebih baik jika anda membeli mesin yang baru). 

Dapatkan khidmat pembaikan mesin basuh professional dari kami.
Mesin basuh anda tidak berfungsi? Dapatkan perkhidmatan professional yang terbaikan dan dipercayai ramai di Recommend.my. Hantarkan butiran anda dan tempah perkhidmatan kami hari ini.

Masalah mesin basuh yang biasa berlaku

Terdapat pelbagai masalah yang boleh berlaku pada mesin basuh anda antaranya masalah aliran keluar air, pendawaian dalaman, ataupun kerosakan terhadap kain cucian anda.

Kebocoran

Mesin basuh yang mengalami masalah kebocoran cenderung akan menyebabkan air bertakung di sekeliling mesin dan meningkatkan bil air anda. Isu ini boleh berpunca daripada laluan hos air yang tersumbat ataupun longgar. Jika anda mengalami masalah ini, anda boleh memeriksa hos aliran air mesin basuh anda dengan menanggalkan dan menyambungkannya semula.

Jika hos aliran air tersebut mempunyai lubang kebocoran, anda perlu mendapatkan pertolongan pakar bagi menggantikan bahagian hos aliran air tersebut dengan yang baru.

Mesin basuh bocor dari bawah mesin
Pastikan anda meneliti dari bahagian mana datangnya isu kebocoran tersebut.

Motor tidak berfungsi

Selain daripada masalah biasa yang timbul akibat muatan cucian yang terlalu besar, masalah motor tidak berfungsi boleh juga berpunca dari kegagalan sistem gear transmisi mesin basuh. Sistem gear transmisi mesin basuh bertanggungjawab dalam menghasilkan pergerakan terhadap motor mesin basuh anda, seterusnya menyebabkan dram mesin basuh untuk berputar.

Jika anda mengalami masalah ini, sebaiknya anda menghubungi pihak ynag pakar untuk datang dan menggantikan bahagian mekanikal tersebut. 

Mesin basuh tidak boleh dihidupkan

Pintu penutup mesin basuh biasanya berfungsi sebagai ‘trigger’ untuk menghidupkan mesin basuh anda. Apabila suis yang terletak di pintu penutup mesin basuh anda tidak rapat atau berada di kedudukan yang salah, mesin basuh anda tidak dapat dihidupkan seperti biasa.

Sebab lain juga boleh berpunca daripada ‘power outlet’ yang rosak. Jika anda mengesyaki mesin basuh anda tidak boleh dihidupkan akibat kerosakan ‘power outlet’, hubungi juruelektrik untuk menyelesaikan masalah tersebut.

Dram mesin basuh tidak berputar

Apabila putaran dram mesin basuh tidak berhenti dan air tidak boleh dialirkan keluar atau mula melimpah, ini mungkin berpunca daripada suis paras air yang rosak. Fungsi suis paras air adalah untuk mengesan paras air yang diisi di dalam mesin.

Apabila suis ini rosak, mesin basuh anda tidak dapat mengesan bila untuk berhenti mengisi air atau mengalirkan air kotor keluar.

Mesin basuh mengeluarkan bunyi yang kuat

Jika mesin basuh anda mengeluarkan bunyi yang kuat semasa proses kitaran, ianya mungkin berpunca daripada ‘drive belt’ atau ‘coupling’. ‘Drive Belt’ atau ‘Coupling’ berfungsi untuk memastikan dram berputar dengan lancar. Apabila ‘drive belt’ terkeluar dari tempat asal atau ‘coupling’ motor pemacu tidak selari, ia akan menyebabkan bahagian di dalam mesin untuk terimpak antara satu sama lain.

Antara sebab lain mungkin berpunca dari kedudukan mesin basuh anda di lantai yang tidak sekata dan perlu dialih semula.

Mesin basuh berbunyi kuat and hentak kuat
Hentakan yang berlebihan boleh menyebabkan masalah serius kepada mesin basuh anda   

Air basuhan tidak boleh mengalir keluar

Ini mungkin disebabkan oleh saluran pam tersumbat. Anda boleh memutuskan sambungan hos daripada mesin basuh and teliti ruang dalaman saluran pam tersebut untuk memastikan tiada sebarang objek yang tersekat. Tetapi jika masalah ini berterusan, pam mungkin perlu dikeluarkan dan diperiksa. Jika pam mengalami sebarang kerosakan, anda perlu menggantikan bahagian pam tersebut dengan yang baru.

Butang tidak berfungsi (‘circuit board’ rosak)

Untuk model mesin basuh dengan paparan maju, litar rosak boleh memotong sambungan ke kebanyakan fungsi mesin (walaupun isu ini tidak boleh menunjuk serta-merta). Sejak ujian lembaga yang kerja membosankan, ia biasanya akan diganti sama sekali.

Mesin basuh moden dengan papan PCB menawarkan pelbagai fungsi untuk menggunakan lebih cekap dan lebih bijak.

Mesin basuh dengan papan PCB
Mesin basuh moden dengan papan PCB menawarkan pelbagai fungsi untuk menggunakan lebih cekap dan lebih bijak

Patutkah anda membaiki atau menggantikan mesin basuh anda kepada yang baru?

Bagaimana anda tahu sama ada masa ia untuk menetapkan mesin basuh anda yang sedia ada atau hanya mendapatkan yang baru? Ia adalah yang terbaik untuk mengetahui pelan tindakan anda untuk mengelakkan forking lebih daripada yang diperlukan. Berikut adalah beberapa soalan anda boleh bertanya kepada diri sendiri mengenai perkakas anda:

  • Bagaimana untuk menilai tahap kerosakan mesin basuh anda?

Jika ia merupakan satu perkara yang kecil anda boleh DIY seperti menyusun semula hos longkang longgar atau menggantikan suis penutup rosak, maka tidak ada keperluan untuk membuang ia keluar dan mendapatkan mesin basuh baru. Jika kerja memerlukan diagnosis pakar, maka anda boleh memanggil seorang profesional perkhidmatan untuk menyelesaikan masalah tersebut.

Kerosakan yang teruk seperti tab retak atau kerosakan berterusan (setelah mendapat ia tetap lebih daripada beberapa kali) pasti akan memanggil untuk mesin penggantian basuh.

  • Berapakah kos pembaikan mesin basuh anda?

Anda boleh menganggarkan dengan mengira jika kos pembaikan untuk menetapkan perkakas anda mengambil kurang daripada 50% daripada harga mesin basuh baru. Jika ia kurang daripada 50% dan mesin masih mempunyai beberapa tahun meninggalkan, membaiki akan menjadi satu langkah yang baik.

Jika ia mengambil masa lebih daripada separuh harga mesin basuh baru, yang akan dianggap sebagai kos-berkesan memandangkan jangka hayat mesin semasa anda.

  • Berapa lama mesin basuh anda akan bertahan?

Jika mesin anda adalah kira-kira 9 tahun, suara ketuk-ketuk di tempatnya, dan kadang-kadang tidak menghidupkan, mendapat pengganti yang akan menjadi penyelesaian ideal. Begitu juga jika kos untuk membaiki mesin lama mengambil lebih daripada separuh harga mesin basuh baru, seperti yang dinyatakan sebelum ini.

Walau bagaimanapun, anda boleh mempertimbangkan untuk membaiki jika jaminan mesin masih sah kerana liputan yang mencukupi untuk membaik pulih keseluruhan mesin. Jika sejumlah kos kecil diperlukan untuk membuat untuk kira-kira, bandingkan dengan harga mendapat mesin basuh baru.

Mesin basuh lama yang tidak mempunyai bahangian gantian
Mesin basuh yang lama mungkin tidak boleh diterima bagi servis baik pulih kerana bahagian gantian mesin tersebut tidak lagi boleh didapati di pasaran.

Kos baik pulih mesin basuh di Malaysia

Menurut salah satu daripada pembekal perkhidmatan yang kami percayai, Jack dari Delta Vision Resources, pada bulan yang berbeza harga purata berdasarkan kedua-dua jenis mesin basuh, depan-beban dan mesin top-beban.

Jenis Mesin basuh / Harga

Muatan depan (“top-load”)

Muatan atas (“front-load”)

Broken or leaking drain hose

RM50-80

RM70-180

Penggantian sistem transmisi mesin basuh

RM250-400

RM350-700 (Digalakkan untuk menukar kepada mesin baru kerana kos bayaran tinggi dan tiada jaminan masalah akan diperbaiki selamanya)

Penggantian pintu penutup mesin basuh

RM120-450

RM150-280

Penggantian Suis Paras Air

RM130-250

RM150-270

Penggantian ‘Drive Belt’

RM80-250

RM150-250

Penggantian ‘Coupling’

RM250-450 (Recommended to change to a new motor set)

RM250-450 (Digalakkan untuk menukar kepada motor set baru)

Penggantian Pam Air yang rosak

RM180-220

RM150-450

Untuk model terbaru dan ‘inverter’

Penggantian ‘Printed Circuit Board’ (PCB)

RM180-750

RM350-900

Penggantian ‘Panel Board’

RM180-350

RM250-450

Penggantian Pam Air mini ‘PCB’

RM200-350

RM150-400

Sumber: Delta Vision Resources

Nota: Harga berbeza-beza mengikut keperluan jenama, model, dan spesifikasi bekalan kuasa.

Pertimbangan tambahan

Untuk perjalanan lancar dalam kerja-kerja pembaikan anda dan mengelakkan kerumitan tambahan, pastikan anda tandakan ini dari senarai anda pertimbangan sebelum meneruskan:

  • Memeriksa kesahihan jaminan perkakas anda. Ini mungkin boleh menjimatkan kos pembaikan anda atau menghalang anda daripada mendapat pengganti yang tidak perlu. Satu lagi perkara yang penting untuk komen sedang mempertimbangkan kos buruh juga. Memastikan sama ada perlindungan jaminan anda termasuk kos buruh dan menghitung kembali dengan sewajarnya.
  • Pastikan apa-apa kerja pembaikan yang besar yang memerlukan permit khas atau kebenaran daripada pihak berkuasa telah diluluskan sebelum meneruskan. Diagnosis awal dan disahkan adalah satu kemestian bagi kes-kes seperti ini.
  • Jangan teragak-agak untuk meminta juruteknik anda untuk memecahkan kos pembaikan. Ia menghalang membuat andaian, berlebihan atau menghadap mana-mana aspek berkenaan.
  • Huraikan isu dengan jelas apabila berkomunikasi dengan juruteknik pembaikan. Nyatakan butiran penting dengan tepat seperti apa yang anda lihat atau dengar, dan kenal pasti lokasi isu.

Soalan-soalan lazim

1. Patutkah saya membaiki atau menggantikan mesin saya kepada yang baru?

Semuanya bergantung kepada tahap kerosakan dan tempoh hayat penggunaan mesin anda. Sebagai contoh, jika mesin anda berusia sekitar 10 tahun, adalah lebih wajar jika anda menggantikan mesin tersebut dengan yang baru untuk lebih penjimatan.

2. Adakah ‘reset’ semula berkesan untuk mesin basuh saya?

Untuk mesin dengan papan PCB, fungsi reset semula berkesan hanya jika masalah digital sahaja yang terlibat. (Buka dan tutup pintu penutup mesin basuh sebanyak 6 kali dalam tempoh 12 saat). Walau bagaimanapun, menurut Jack dari Delta Vision Resources, penyelesaian ini hanyalah sementara sebelum isu tersebut berlaku semula.

3. Berapa kerap perlu saya servis mesin basuh saya, walaupun tiada isu yang berlaku?

Ianya merupakan amalan yang baik untuk memeriksa dan menyeleggara mesin basuh anda dari semasa ke semasa bagi mengekalkan prestasi dan memanjangkan jangka hayat mesin anda. Namun begitu, anda tidak perlu menyelenggara mesin anda secara kerap. Sekali sekala, anda perlu menjalankan mod pembersihan terhadap mesin basuh anda memastikan tiada sebarang pertumbuhan kulat di dalam mesin basuh anda.

Membersih dalaman mesin basuh untuk megelakkan kulat dan meningkatkan prestasi mesin
Contoh penyelenggaraan mesin basuh adalah seperti membersihkan bahagian dalaman mesin basuh anda bagi mengelakkan pembentukan kulat dan meningkatkan prestasi keseluruhan mesin anda

4. Adakah mesin basuh saya perlu ditempatkan di atas lantai yang sekata?

Ya, lantai yang sekata amat penting. Ini kerana mesin basuh anda mengalami pelbagai gegaran dan pergerakan semasa proses kitaran. Lantai yang tidak sekata boleh mengakibatkan kerosakan yang serius terhadap mesin basuh anda.

Lebih bagus jika anda mendapatkan khidmat professional yang tepat
Mesin basuh anda tidak berfungsi? Dapatkan perkhidmatan professional yang terbaikan dan dipercayai ramai di Recommend.my. Hantarkan butiran anda dan tempah perkhidmatan kami hari ini.

Leave a Comment

Your email address will not be published.