Apa yang Perlu Anda Ketahui Sebelum Memasang Kabinet dan Almari Baju Jenis Built-In

Walaupun anda bukan seorang pembeli tegar, anda mungkin mempunyai terlalu banyak pakaian dalam almari baju dan kabinet rumah anda. Saya sendiri telah mencuba pelbagai cara untuk memaksimumkan ruang almari yang sedia ada.

Kadang-kala, cara terbaik untuk mendapatkan lebih banyak simpanan adalah dengan mendapatkan almari pakaian baru sepenuhnya. Saya tidak bermaksud almari dan kabinet yang boleh didapati di IKEA. Saya bermaksud almari pakaian bersaiz semaksimum mungkin, dari dinding ke dinding, dan dari lantai ke siling yang terbina dan dipasang secara built-in, mengikut rekaan dan susun atur yang anda suka.

Apa itu almari pakaian terbina dalam?

Almari baju terbina atau jenis built-in yang disesuaikan adalah almari pakaian yang direka mengikut ukuran bilik dan ruang bilik anda. Almari baju terbina dalam juga boleh digayakan mengikut spesifikasi yang tepat, sehingga sesuai dengan reka bentuk dalaman bilik tidur, cita rasa,, kehendak dan keperluan anda.

Mengapa mendapatkan almari pakaian terbina (built-in) ?

Oleh kerana almari pakaian yang dibuat khas mengikut spesifikasi bilik anda, anda boleh memaksimumkan ruang penyimpanan sehingga ke siling, dan juga memanfaatkan ruangan di sudut-sudut yang ada. Ianya berbeza dari membeli almari baju biasa dan yang sudah tersedia seperti dari IKEA, yang hanya ada dalam saiz tetap.

Contohnya, jika anda mempunyai bilik tidur yang mempunyai dinding bersudut, atau sudut yang tidak digunakan, almari baju terbina jenis built-in mungkin merupakan satu-satunya cara untuk mengubah ruang itu boleh digunakan.

Sekiranya anda mendapat almari pakaian IKEA, ketinggian maksimum yang diperlukan ialah 236cm. Tetapi, ketinggian siling khas untuk bilik tidur setinggi 300cm. Sekiranya almari pakaian anda selebar 2m, maka almari pakaian terbina jenis built-in akan memberikan anda ruang penyimpanan hampir 30% lebih banyak.

Apabila anda membina almari dan kabinet pakaian, anda tidak terhad hanya pada ruang almari. Mengapa tidak menambah cermin rias dan cermin khas di sebelahnya? Atau gabungkan meja belajar dengan rak buku? Kemungkinan adalah tanpa batasan.

NOTA: Perlu bantuan memasang almari dan kabinet pakaian terbina jenis built-in? Hantarkan keperluan anda di Recommend.my untuk mendapatkan sebut harga dari kontraktor almari dan kabinet terbaik kami di Malaysia.

Cara merancang susun atur almari dan kabinet rekaan khas untuk pakaian anda

Untuk membantu anda merancang rekaan almari dan kabinet anda dengan ideall, berikut adalah beberapa petua yang boleh diguna pakai:

1. Ketahui campuran jenis-jenis pakaian anda

Individu berbeza mempunyai lebih banyak pakaian bahagian atas (tops); sementara individu lain mempunyai lebih banyak kasut daripada skirt. Sebelum anda mula melihat idea reka bentuk dan mengambil ukuran, pastikan anda mempunyai idea yang jelas tentang apa yang anda perlukan dan bagaimana anda akan menggunakannya almari baju anda.

Mengetahui apa yang perlu anda simpan akan membantu anda menentukan dimensi dan reka bentuk almari pakaian anda. Oleh kerana ianya disesuaikan berdasarkan keperluan khusus anda, anda boleh memutuskan sama ada anda mahu lebih banyak laci atau ruang gantung; rak rendah atau tinggi; cermin berketinggian penuh atau cermin kaki. Perkara lain yang perlu dipertimbangkan adalah ketinggian dan bilangan batang gantung (hanging rods) yang anda perlukan.

Almari baju berketinggian siling dengan cermin rias
Di Diatas: Almari pakaian berketinggian siling dengan cermin rias. Oleh Intech Kitchen

 

2. Letakkan barang-barang yang paling banyak digunakan pada kedudukan aras mata.

Almari pakaian yang dirancang teliti adalah lebih baik dan mudah untuk dirapikan sekaligus membolehkan anda mencari barang-barang anda dengan mudah.

Komunikasi antara pereka dan kontraktor almari anda hendaklah jelas supaya dia memahami cara anda menggunakan kabinet dengan reka bentuk yang tepat. Contohnya, jika anda memakai baju tidur dan pakaian dalam setiap hari, letakkan pakaian-pakaian ini di tempat yang mudah diakses.

Peraturan asas dalam reka bentuk almari pakaian yang ergonomik adalah untuk meletakkan barang yang paling banyak digunakan pada paras mata, dan barang yang kurang digunakan di bahagian bawah. Akhir sekali, letakkan barang anda yang paling jarang digunakan di rak tertinggi.

Dianjurkan untuk memiliki rak selebar sekurang-kurangnya 30cm (12 inci) dan kedalaman 35cm (14 inci) kerana ukuran kebanyakan pakaian adalah dilipat. Ukuran ini akan membolehkan anda meletakkan pakaian anda sepenuhnya.

3. Campuran rak terbuka dan laci

Laci pada amnya menambah lebih banyak kos pada almari pakaian terbina (built-in) kerana bahan dan pemasangan tambahan yang diperlukan untuk pelari laci, bahagian depan laci, dan pemegangnya.

Laci bukan sahaja akan menambah kos almari pakaian built-in anda, tetapi juga menghadkan ruang simpanan di dalam kabinet anda.

Walau bagaimanapun, laci berguna pada tahap yang lebih rendah, kerana anda dapat menariknya keluar dan melihat ke bawah, bukannya membongkok dan mengintip ke dalam almari dan kabinet itu sendiri.

Tidak mahu membuat laci kekal? Sebagai gantinya, gunakan kotak penyimpanan atau bakul. Anda boleh mendapatkan kotak yang lebih kecil untuk perhiasan dan yang lebih besar untuk pakaian dalam dan sarung kaki. Aksesori seperti itu membolehkan lebih banyak ruang dan kelenturan di almari pakaian anda. Apabila anda memerlukan lebih banyak ruang di rak terbuka, alihkan kotak atau bakul simpanan ini dan letakkan mereka di tempat lain.

4. Pakaian lebih banyak memerlukan ruang gantung yang lebih banyak

Bahagian almari untuk menggantung pakaian adalah wajib bagi almari pakaian built-in untuk penyimpanan baju yang perlu diseterika. Biasanya, wanita memerlukan ruang gantung lebih banyak daripada lelaki, dan ada baiknya mempunyai gabungan pilihan ruangan gantung jenis panjang dan pendek.

Secara amnya, anda boleh memperuntukkan dua kali ganda saiz untuk ruang gantung pendek berbanding dengan ruang gantung panjang. Ini menjadikan almari pakaian anda sesuai untuk skirt, pakaian bahagian atasan, jaket dan seluar.

5. Bilik tidur kecil? Dapatkan pintu gelangsar

Reka bentuk almari pakaian tradisional biasanya menggunakan pintu jenis swing yang boleh memakan banyak ruang, terutama ketika anda mempunyai bilik tidur yang kecil. Sekiranya ruang adalah terhad, anda mempunyai pilihan untuk menggunakan pintu almari gelongsor untuk almari anda, yang berfungsi dengan baik.

Dengan pintu almari gelangsar, lebih banyak ruang untuk perabot lain dapat diletakkan di bilik anda. Satu-satunya kelemahan adalah bahawa pintu almari pakaian gelangsar hanya membenarkan separuh almari pakaian dibuka pada satu masa.

Almari pintu gelangsar cermin di Mont Kiara
Di atas: Almari pakaian terbina dalam ini dengan pintu gelangsar cermin berfungsi sebagai dinding ciri unik untuk bilik tidur kondo ini di Mont Kiara. Projek oleh R.Works

 

 

Almari baju jenis built-in dengan meja solek dan rak terbuka
Built-in almari pakaian dengan meja solek dan rak terbuka. Oleh Young Concept

 

6. Konfigurasi almari pakaian standard

Berdasarkan kelebaran standard 80cm setiap sisi, dengan ketinggian 2.3m, berikut adalah beberapa konfigurasi almari pakaian yang paling biasa:

Di atas: Pelbagai konfigurasi rak almari pakaian dan laci. Lakaran oleh Intech Kitchen

 

7. Aksesori almari pakaian

Setelah anda memilih konfigurasi almari pakaian anda, anda boleh menukar beberapa rak terbuka menjadi kegunaan yang lebih khusus, menggunakan aksesori seperti batang tarik, rak tarik, karusel atau batang gantung sudut khas. Semua ciri tambahan ini adalah langkah bijak untuk membantu anda menggunakan ruang yang mungkin sukar dijangkau.

Dulang (tray) yang boleh ditarik keluar

Fungsi dan ciri dalaman ini lebih rendah daripada laci penuh, dan sangat sesuai untuk menyimpan barang kemas, aksesori atau jam tangan.

Dulang (tray) jenis bakul

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, jika anda tidak mahu memiliki terlalu banyak laci, anda boleh menukar kabinet kepada jenis rak terbuka dengan bakul sliding. Ini sangat berguna untuk penyimpanan jangka panjang yang jarang digunakan, seperti pakaian musim sejuk, bantal dan selimut.

Cangkuk jenis tarik

Dahulu, saya sendiri bukan peminat kepada cangkuk jenis tarik, tetapi sekarang saya menggemari cangkuk jenis tarik. Cangkuk jenis tarik adalah barang yang mesti ada di almari anda kerana mereka bagus untuk meletakkan pakaian, tali pinggang dan beg tangan dengan teratur.

Sekiranya tali pinggang anda selalu tidak teratur, dan beg tangan anda tidak kemas di lantai almari anda, anda boleh menggantungkannya pada cangkuk ini agar anda akan dapat memilihnya dengan mudah.

Penyangkut seluar jenis tarik

Anda mempunyai terlalu banyak seluar? Daripada menggantung seluar-seluar ini di penyangkut pakaian pada rel almari, dapatkan penyangkut khas untuk seluar, yang dibina untuk meletakkan seluar yang telah dilipat.

Cermin

Mempunyai almari pakaian bercermin akan memberi ilusi ruang yang lebih besar. Anda boleh memasangnya di bahagian dalam pintu almari, jika anda hanya menggunakannya semasa menukar pakaian. Atau, anda boleh menambah cermin pada pintu luar almari pakaian anda agar bilik tidur anda kelihatan lebih besar, dan juga membolehkan anda memeriksa penampilan anda sebelum keluar dari rumah.

Almari baju jenis built-in bercermin
Dibuat dalam almari pakaian oleh Young Concept

 

Pencahayaan

Terdapat banyak cara untuk membawa cahaya ke dalam almari anda, sama ada lampu atau lampu loket, atau bahkan juga lampu jenis LED pada batang gantung. Walau bagaimanapun, selalu pastikan anda menggunakan mentol cahaya siang yang sejuk dan bukannya lampu oren yang hangat agar anda dapat melihat warna pakaian dengan jelas ketika memilihnya.

Engsel penutup lembut

Aksesori ini adalah hampir standard pada kebanyakan almari baju jenis built-in. Engsel penutup lembut membolehkan anda menutupkan pintu tertutup tanpa sebarang hempasan atau bunyi kuat. Anda juga boleh memasang laci yang mempunyai ciri penutup lembut untuk tujuan yang sama.

Engsel penutup lembut untuk almari baju jenis built-in

8. Tentukan bahan-bahan untuk almari pakaian anda

Di Malaysia, bahan yang paling biasa digunakan adalah papan serpai berlapis atau laminated chipboard, atau lebih dikenali sebagai melamin. Melamin diperbuat daripada papan serpai yang dimampatkan dengan kemasan lapisan melamin (jenis plastik). Bahan jenis ini senang dibersihkan dan dijaga. Anda hanya perlu memastikan bahawa tumpahan air disapu dengan cermat dan kering.

Menurut perancang dapur Intech Kitchen Sdn Bhd, Jasper Kum, bahan melamin adalah berpatutan dan ia adalah bahan serba boleh yang sesuai untuk reka bentuk almari pakaian moden, terutama yang mempunyai pintu gelangsar. “Ramai lebih suka melamin kerana harganya dan pilihan warna dan reka bentuk yang lebih banyak,” katanya. Malah almari pakaian IKEA juga dibina menggunakan melamin.

Mengenai kebimbangan mengenai pembengkakan papan melamin jika bersentuhan dengan air, Jasper kata semuanya bergantung kepada jenis kemasan akhir dan finishing.

“Sekiranya anda meletakkan segelas air pada bahan melamin yang lebih murah, contohnya almari berisi rata yang harus anda pasangkan sendiri, papan mungkin akan mula membengkak setelah beberapa lama. Tetapi almari pakaian melamin yang dibuat khas mempunyai kemasan berlapis, yang berbeza sekali dengan yang digunakan pada almari pakaian yang lebih murah. Selagi tidak ada air yang bersentuhan dengan inerboard atau lapisan board dalam, ianya akan tahan lama. “

Kum mengatakan ada juga almari pakaian papan lapis yang dibuat khas atas permintaan pelanggan. Papan lapis terbuat dari banyak lapisan kayu yang nipis, dan disusun bersama. Apabila dilekatkan bersama, ianya membentuk papan lapis yang lebih keras.

Walau bagaimanapun, papan lapis jauh lebih mahal daripada almari pakaian melamin, dengan harga sekitar RM750 hingga RM800 setiap kaki. Almari pakaian melamin lebih kurang 40% lebih murah dengan harga sekitar RM450 setiap kaki. Oleh itu,papan lapis biasanya digunakan untuk rak yang perlu menahan barang yang lebih berat, seperti TV atau buku.

Di mana untuk mendapatkan almari dan kabinet pakaian jenis built-in murah di Malaysia?

Walaupun harga selalunya menjadi faktor utama dalam pembelian, perkara utama yang harus anda cari adalah dari sudut nilai. Jangan mencari barang yang paling murah jika ia hanya bertahan tiga tahun sebelum rak mulai kendur, bahagian tepi mula terbelah, atau engsel keluar dan rosak.

Pihak pengeluar dan pengilang akan dapat menawarkan almari pakaian built-in yang berpatutan dengan harga yang sangat baik jika mereka dapat mengurangkan kos reka bentuk. Oleh itu, jika anda tidak mencari reka bentuk almari pakaian yang terlalu unik, anda boleh sahaja tidak mendapatkan bantuan pereka dalaman, tetapi terus kepada pihak pengeluar.

Laman web seperti Recommend.my dapat menyediakan maklumat pilihan binaan almari yang dibuat berdasarkan pesanan dari kontraktor kabinet yang berbeza, berdasarkan templat yang telah dirancang sebelumnya. Kos reka bentuk dapat dikurangkan, dan dengan menggabungkan pesanan, almari pakaian yang dipasang dapat ditawarkan dengan harga yang lebih menarik, disambil menjaga kualiti bahan dan pembuatannya.

Atau, jika anda ingin membandingkan harga untuk penghasilan yang benar-benar sesuai, anda boleh mengemukakan maklumat dan keperluan anda untuk menerima beberapa respons dan maklum balas dari kontraktor-kontraktor kabinet yang boleh dipercayai di Malaysia.

Almari baju pintu gelangsar
Di atas: Contoh almari pakaian pintu gelangsar yang telah direka (lebar 8 kaki x 10 kaki tinggi) dengan meja belajar 4.5 kaki bersepadu. Jumlah kos adalah lebih kurang RM5,800

Kesimpulan

Setelah membeli pakaian baru, adakah anda berfikir tentang cara menyimpannya? Almari pakaian jenis built-in membolehkan anda memaksimumkan ruang simpanan di bilik tidur anda.

Oleh kerana almari pakaian built-in dapat menjangkau hingga ke siling, dan boleh dibina di sudut-sudut yang sukar dicapai, anda boleh memanfaatkan ruang sebanyak mungkin. Almari baju yang berfungsi dan kelihatan cantik menawarkan ruang simpanan yang mencukupi dan membantu anda menjalani gaya hidu yang lebih teratur.

Semasa anda mula merancang susun atur dan rekaan almari pakaian anda, komunikasi berkesan dengan kontraktor kabinet anda adalah sangat penting agar dia memahami keperluan anda dengan baik. Dengan mendapatkan kontraktor kabinet yang mahir, anda akan menikmati almari pakaian jenis built-in yang bergaya, bersesuaian dengan gaya dan citarasa anda, memenuhi keperluan khusus anda, dan akan bertahan lama untuk tahun-tahun mendatang.

Dapatkan kontraktor kabinet terbaik Malaysia di Recommend.my
Beritahu kami keperluan anda dan kontraktor profesional kami akan menghubungi anda untuk temu janji dan membuat tawaran.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: