Panduan Membeli CCTV Rumah di Malaysia

Melalui carian dalam Internet, terdapat banyak video dan berita berkenaan kejadian pecah rumah, kecurian, dan kerosakan harta benda yang berlaku, terutamanya di rumah dan kediaman jenis landed di Malaysia.

Tiada siapa ingin kediaman mereka menjadi sasaran penjenayah. Maka tidak hairanlah ramai pemilik rumah melabur didalam sistem keselamatan seperti kamera CCTV tanpa wayar dan sistem penggera rumah dengan harapan kamera CCTV di luar dan dalam rumah dapat mencegah si pencuri daripada memecah masuk. Kamera CCTV juga digunakan untuk merakam bukti video berkenaan kecurian untuk tuntutan insurans kemudian.

Berdasarkan tinjauan baru-baru ini, kes jenayah dan keganasan adalah kebimbangan utama rakyat Malaysia, diikuti oleh inflasi dan kos sara hidup. Jenayah juga boleh berlaku hanya dalam beberapa saat. Oleh itu, semakin ramai penghuni rumah yang memasang kamera pengawasan di kediaman mereka.

Di atas: Screengrab CCTV yang menjadi viral di Malaysia pada Julai 2019. Pencuri masuk ke sebuah rumah di Bandar Saujana Putra, mengikat penghuni, dan merompak harta benda bernilai sekitar RM30,000. Sumber: The Star Online

Tetapi, dengan sejumlah besar produk pengawasan CCTV yang terdapat di pasaran, bagaimana anda tentukan jenis kamera CCTV yang sesuai? Kami akan menerangkannya kepada anda.

Hubungi pakar CCTV kami
Dapatkan sebut harga untuk keselamatan rumah anda.

Bagaimana CCTV rumah berfungsi?

Set CCTV di rumah adalah satu set kamera yang diletakkan di seluruh rumah anda. Kamera menangkap rakaman dan merakam, atau menghantarnya ke peranti rakaman yang disambungkan.

CCTV telah wujud selama beberapa dekad. Kamera CCTV yang lebih lama adalah jenis analog, bermaksud mereka tidak membuat fail video digital seperti MP4. Kemudian, seperti Malaysia beralih dari jenis analog ke digital, penyelesaian CCTV juga berpindah untuk merakam fail video berbentuk digital. Namun, kamera analog masih lebih murah di pasaran untuk dipasang dan akan berfungsi dengan baik, kerana rakaman video dapat ditukar menjadi bentuk digital menggunakan perakam video digital (DVR).

Kebanyakan orang menyebut kamera keselamatan rumah sebagai “CCTV”, tetapi istilah itu adalah kurang tepat. CCTV adalah singkatan untuk “kamera litar tertutup”, tetapi banyak produk kamera keselamatan hari ini bukan lagi jenis “litar tertutup”, kerana ianya boleh disambungkan terus ke Internet.

Dengan fungsi Internet, penyelesaian CCTV di rumah menjadi lebih maju. Contohnya, kamera CCTV tanpa wayar hanya memerlukan kabel tenaga untuk berfungsi; Kamera berkemampuan internet (juga dikenali sebagai kamera awan) membolehkan anda melihat rakaman dalam masa nyata dengan hanya dari telefon bimbit anda. Anda juga dapat memulakan rakaman berdasarkan pergerakan atau zon di rumah anda, atau menggunakan perisian pengecam wajah untuk menghidupkan lampu, sesuai dengan pilihan setiap pengguna ketika mereka memasuki sesuatu ruangan.

Baca lebih lanjut: 12 cara mudah untuk mencegah kemasukan pencuri rumah di Malaysia

Tetapi, faktor terpenting mendapatkan CCTV di Malaysia adalah kerana faktor keselamatan.

Penyelesaian CCTV rumah bersama dengan sistem penggera rumah mencegah jenayah dan kerosakan, disamping menjaga keselamatan rumah dan keluarga anda.

Penyediaan CCTV rumah asas tanpa ciri canggih di atas agak berpatutan. Walaupun begitu, penting untuk memahami bagaimana ciri CCTV yang berbeza mempengaruhi harga.

Faktor utama yang perlu dipertimbangkan ketika membeli sistem kamera pengawasan untuk rumah anda

Sebelum mendapatkan sistem pengawasan rumah, berikut adalah faktor utama yang mempengaruhi harga dan proses pemilikan:

 • Di manakah anda hendak meletakkan kamera?
 • Bagaimana anda menyambungkan tenaga kepada unit kamera?
 • Di mana anda hendak menyimpan video yang dirakam?
 • Bagaimana anda mengakses rakaman pengawasan?

Lokasi: Di manakah anda hendak meletakkan kamera?

Kawasan yang biasa dipantau adalah pintu depan, pintu gelangsar, beranda depan dan laman sampingan (jika ada). Ini adalah kawasan utama yang menjadi kebiasaan.

Di dalam rumah, anda boleh mengawasi anak-anak dengan pembantu rumah anda, atau mengawasi bayi yang sedang tidur. Bilik yang boleh dirangkumi adalah bahagian ruang tamu, ruang makan dan bilik bayi. Perlu diperhatikan: beberapa kamera dilengkapi dengan fungsi canggih yang memungkinkan kamera dimatikan secara automatik ketika ruangan ini diduduki oleh pemilik bilik. Ini juga boleh dilakukan dengan menggunakan ciri Bluetooth pada telefon bimbit pemilik.

Sekiranya anda memasang CCTV di luar rumah, pastikan produk tahan cuaca seperti cahaya matahari dan hujan.

Lokasi kamera juga memberi kesan kepada resolusi kamera. Contohnya, jika anda memasang kamera di bilik bayi, anda mungkin tidak memerlukan kamera beresolusi tinggi (tetapi anda mungkin memerlukan kamera penglihatan malam). Tetapi, jika anda ingin memantau bahagian depan rumah anda, dan menangkap perincian seperti plat kenderaan, anda memerlukan kamera dengan resolusi lebih tinggi.

Baca lebih lanjut: Bolehkah anda memasang CCTV di rumah Airbnb anda?

Resolusi kamera biasanya dalam ‘megapiksel’, dan standard industri hari ini adalah 2.1 megapiksel untuk menangkap video 1080p (juga dikenal sebagai Full HD). Sebagai perbandingan, iPhone 11 terbaru dapat merakam video dalam 8 megapiksel, tetapi resolusi seperti itu biasanya adalah berlebihan untuk kamera CCTV.

Di atas: Kamera CCTV tanpa wayar dipasang di luar rumah

Bagaimana anda menyambungkan tenaga kepada unit CCTV?

Semua kamera pengawasan memerlukan sumber tenaga. Malah kamera CCTV tanpa wayar juga memerlukan kuasa. Jadi, pilihan yang ada adalah memasangkannya ke soket berkuasa AC, atau membeli kamera CCTV berkuasa bateri.

Untuk kamera bertenaga AC, cabarannya adalah mencari jalan keluar untuk memasangnya, terutamanya jika anda akan memasang kamera anda di sudut dinding dan siling anda. Untuk mengelakkan keserabutan wayar, anda juga boleh mendapatkan nasihat daripada pakar CCTV atau Penggera atau juruelektrik untuk melakukan pemasangan untuk anda. Mereka dapat memanjangkan pendawaian dari outlet tenaga terdekat, dan menyembunyikannya di belakang siling plaster anda, atau meletakkan beberapa trunking untuk menyembunyikannya.

Sebagai alternatif, anda boleh menemui kamera pengawasan berkuasa bateri di pasaran. Kamera ini tidak perlu dipasang, jadi anda boleh memasangnya di mana-mana sahaja.

Kelemahan kamera CCTV berkuasa bateri adalah bahawa bateri perlu diisi semula (atau diganti baterinya) setiap beberapa bulan. Beberapa model bertahan selama 6 bulan.

Kelemahan lain pula ialah anda tidak dapat melakukan rakaman 24 jam berterusan dengan kamera bertenaga bateri. Mereka hanya dapat merekam ketika diaktifkan, misalnya dengan butang, atau ketika mengesan pergerakan. Maka, kamera seperti itu lebih berguna sebagai kamera pada loceng atau bel pintu, atau dipasang di tempat dengan lalu lintas manusia yang minima, seperti halaman belakang atau laman sampingan anda.

Di atas: Kamera CCTV dengan pengesanan gerakan dan penglihatan malam

Di manakah anda akan menyimpan rakaman itu?

Kamera pengawasan moden menyimpan semua rakaman yang dirakam secara digital di salah satu pilihan yang disebut di bawah:

Pilihan 1: Simpan semua rakaman dalam perakam video digital (DVR). DVR adalah peranti yang mengandungi cakera keras (biasanya sekitar 1 TB atau lebih). Dalam penyediaan DVR, kamera anda boleh menjadi analog (bermaksud kamera ini serupa dengan kamera filem lama, dan tidak membuat fail video digital). Kamera menghantar video ke DVR, yang mengubahnya menjadi fail video seperti MP4, lalu menyimpannya. Manfaat menggunakan cakera keras ialah anda dapat menyimpan lebih banyak rakaman sebelum ruang cakera habis.

Daripada menggunakan kamera analog yang lebih lama, anda juga boleh memasang kamera digital, juga dikenali sebagai kamera IP. Ini adalah kamera moden yang merakam video digital dengan cara yang sama seperti telefon bimbit anda, dan menghantarnya ke peranti rakaman video atau perakam video rangkaian (NVR). Banyak kamera IP juga menghantar video ke NVR melalui WiFi rumah anda. Tetapi, jika anda mempunyai banyak lantai atau dinding tebal di rumah anda dengan liputan WiFi yang terhad, kemungkinan anda tidak boleh menyimpan video dengan dengan memori terhad.

Pilihan 2: Simpan semua rakaman pada kamera itu sendiri. Sekiranya anda mempunyai kamera IP dan bukannya kamera analog, ia mungkin mempunyai slot kad SD. Kamera IP menghasilkan fail video digital, dan anda boleh menyimpan semua rakaman pada peranti itu sendiri, pada kad micro SD.

Tetapi, bergantung pada saiz kad SD mikro, dan juga resolusi video, kad simpanan mungkin akan mengisi dalam hanya satu atau dua hari. Walaupun anda mempunyai kad SD 64 GB, kad tersebut hanya dapat merakam video berterusan selama 6 hari. Kemudian, sebarang rakaman baru akan memadamkan rakaman terdahulu. Kaedah ini disyorkan jika anda unit kamera yang sedikit.

Pilihan 3: Simpan semua rakaman di Internet. Beberapa jenama kamera IP menyediakan penyimpanan awan atau cloud (mungkin memerlukan bayaran langganan bulanan) untuk menyimpan rakaman anda, jadi anda tidak memerlukan NVR di rumah anda.

Sama seperti mempunyai akaun One Drive atau iCloud, semua rakaman yang dimuat naik ke akaun penyimpanan awan anda jadi anda tidak memerlukan kabel tambahan.

Manfaatnya ialah semua rakaman anda dapat disimpan selama yang anda mahukan, dan anda tidak akan kehilangan apa-apa. Tetapi, semua rakaman ini boleh memakan sambungan Internet rumah anda, dan akan memperlahankan perkhidmatan lain seperti Netflix atau permainan video dalam talian.

Di atas: CCTV tanpa wayar dengan kad microSD untuk menyimpan video secara tempatan

Bagaimana anda akan mengakses rakaman pengawasan?

Cara anda mengakses rakaman akan bergantung pada tempat anda menyimpannya.

Sekiranya anda menyimpannya pada DVR atau NVR, anda boleh memasang monitor ke DVR atau NVR. Atau, anda boleh memasang DVR atau NVR ke penghala rumah anda, sehingga dapat diakses melalui telefon anda melalui Internet.

Sekiranya anda menyimpannya pada kad SD pada kamera IP itu sendiri, anda boleh mengeluarkan kad SD dan melihat kandungannya di komputer riba anda. Atau, jika anda mempunyai kamera IP tanpa wayar, anda boleh menyambungkannya melalui rangkaian WiFi rumah anda. Apabila kamera diaktifkan oleh Internet, anda boleh menyambungkannya ke penghala rumah anda untuk melihat rakaman yang dirakam dari mana-mana sahaja.

Apabila anda mengakses kamera IP melalui Internet, anda juga mendapatkan pemantauan secara langsung dalam masa nyata, menggunakan aplikasi mudah alih. Anda juga boleh mendapatkan amaran di telefon anda apabila kamera diaktifkan dengan fungsi dan sensor pergerakan. Walaupun anda bercuti di luar negara, anda boleh mendapatkan siaran langsung kamera anda bila-bila masa yang anda mahukan.

Sekiranya anda memuat naik semua rakaman ke awan atau cloud, anda perlu log masuk ke laman web mereka untuk mengakses rakaman anda.

Di atas: Kamera awan yang dibolehkan Internet membolehkan anda melalui aliran langsung dari telefon anda

Harga pemasangan CCTV rumah di Malaysia

Mari kita lihat beberapa contoh petikan pengawasan rumah dari penyedia penyelesaian CCTV Malaysia, untuk membantu anda memahami maksud spesifikasi yang berbeza:

Contoh A: Penyelesaian CCTV kamera analog yang disambungkan ke DVR

 

Pakej CCTV RM1580 yang disediakan oleh KNCY Smart Solutions di atas merangkumi:

 • 1 unit * HIkvision 4-channel DVR
 • 4 unit * 2MP kamera dalaman atau luaran
 • 1 unit * 1TB cakera keras
 • 1 * bekalan kuasa
 • 4 * pemasangan

Cara membaca petikan ini:

 • “4-channel DVR” bermaksud bahawa DVR dapat merakam maksimum 4 kamera secara serentak. Sekiranya anda merancang untuk mendapatkan lebih banyak kamera kemudian, anda memerlukan DVR 8-kanal atau 16-kanal
 • “2MP” yang bermaksud 2 megapiksel. Ini juga disebut sebagai “FullHD”. Resolusi video sekitar 1080p, setara dengan kualiti Blu-Ray. Dengan cakera keras 1TB, anda mungkin dapat merakam sekitar 19 hari rakaman berterusan dalam DVR sebelum menjadi penuh
 • Kerana ini adalah penyelesaian DVR, kami menganggap bahawa kamera adalah analog, dan perlu disambungkan ke DVR menggunakan kabel coaxial. Tambahan pula, setiap kamera memerlukan bekalan tenaga sendiri

Contoh B: Penyelesaian kamera IP yang disambungkan ke NVR

Petikan Pemasangan CCTV RM2500 yang disediakan oleh SOS Solution di atas merangkumi:

 • 1 unit * Unit NVR 4Ksaluran berdiri sendiri 8 saluran
 • 4* 2MP FullHD POE IR Kamera IP
 • 1 unit * WD Hard disk ungu
 • 1 unit * Suis POE 4-port
 • Pengerjaan dan pemasangan

Cara membaca petikan ini:

 • “8-channel NVR” bermaksud NVR dapat merekod maksimum 8 feed kamera secara serentak.
 • Ini adalah NVR, jadi itu bermaksud semua kamera adalah kamera IP, bukan analog
 • “Stand alone” bermaksud keseluruhan sistem tidak disambungkan ke Internet. Ia juga tidak menggunakan WiFi rumah anda. Semua kamera akan disambungkan ke NVR menggunakan kabel rangkaian CAT-6
 • “4K NVR” bermaksud NVR dapat mengendalikan kamera beresolusi lebih tinggi di atas 2.1 megapiksel. Namun, perhatikan bahawa paket ini hanya menyertakan kamera 2.1 megapiksel
 • “POE IR IP camera”. “POE” bermaksud power-over-ethernet. Ini bermaksud bahawa kabel rangkaian yang menghubungkan NVR ke kamera juga mengaktifkannya. Ini sama dengan kabel USB telefon bimbit anda yang digunakan untuk pengisian serta pemindahan data
 • “IR” bermaksud inframerah, sehingga dapat merekam rakaman yang jelas bahkan pada malam hari (hingga jarak tertentu)
 • “FullHD” setara dengan 1080p atau 2.1 megapiksel. Dengan cakera keras 1TB, anda mungkin dapat merakam sekitar 19 hari rakaman berterusan dari 4 kamera sebelum menjadi
 • “Suis POE 4-port” penuh. Ini adalah suis rangkaian di mana semua kamera (dan NVR) akan dipasang. Ia juga perlu disambungkan ke sumber kuasa.

Berdasarkan dua petikan di atas, anda dapat melihat bahawa penyelesaian kamera IP 4 unit hampir RM1,000 lebih mahal berbanding dengan penyelesaian kamera analog 4 unit. Walau bagaimanapun, kelebihan penyelesaian kamera IP adalah ia dapat ditingkatkan menjadi 8 kamera di kemudian hari tanpa perlu mengganti komponen apa pun.

Bagaimana perbandingannya dengan membeli beberapa kamera CCTV dari kedai elektronik?

Melihat harga CCTV di atas, anda mungkin tertarik untuk membeli kamera anda sendiri dari Lazada atau Senheng, dan memasangkannya sendiri.

Sebagai contoh, kamera CCTV wifi 1080p setara dari D-Link berharga sekitar RM300 setiap satu. Membeli 4 daripadanya akan menelan belanja sebanyak RM1200, bukan? Tetapi, jangan lupa anda juga perlu membeli kad simpanan untuk setiap kamera dan memasang setiap kamera sendiri. Anda juga memerlukan soket elektrik dan juga pendaiwaian elektrik bagi setiap kamera.

Kelemahan lain: Keempat-empat kamera akan menghantar data menggunakan WiFi rumah anda. Sekiranya anda menghadapi masalah dengan WiFi semasa anda berada di luar negara, anda tidak akan dapat melihat rakaman siaran langsung. Dan, jika kamera anda menyimpan rakaman ke akaun storan awan atau cloud secara berkala, kamera anda mungkin akan memperlahankan kelajuan Internet anda.

Kesimpulan

Kamera pengawasan rumah, yang secara tradisinya dikenali sebagai CCTV rumah, kini menjadi kebiasaan penghuni rumah di Malaysia. Faktor utama adalah keselamatan; untuk mencegah kes dan risiko pecah masuk serta jenayah lain. Tetapi, ia juga digunakan untuk mengawasi ahli keluarga yang lain seperti bayi dan anak-anak. Ciri canggih juga mengubah kamera menjadi ‘rumah pintar’, dengan pengecaman wajah dan sensor gerakan.

Terdapat banyak penyelesaian CCTV di pasaran, tetapi secara umum, anda akan membuat keputusan berdasarkan faktor utama seperti lokasi dan bilangan kamera, serta bagaimana anda ingin mengakses dan merakam rakaman tersebut. Kamera analog juga kebiasaannya lebih murah daripada kamera IP.

Untuk hasil terbaik, anda sebaiknya berbincang dengan pakar CCTV di Malaysia yang akan mengesyorkan penyelesaian yang tepat serta khidmat nasihat untuk kediaman anda (atau pejabat).

Hubungi pakar CCTV kami
Recommend.my adalah platform pembaikan rumah nombor 1 di Malaysia. Sekiranya anda berminat untuk meningkatkan tahap keselamatan rumah anda, anda boleh mendapatkan sebut harga dari pakar CCTV, pakar penggera, kisi pintu dan kisi-kisi tingkap dan banyak lagi. Hantarkan maklumat keperluan anda sekarang.

2 thoughts on “Panduan Membeli CCTV Rumah di Malaysia”

  1. Tidak semua CCTV memerlukan internet. Terdapat banyak model yang mampu merakam terus dalam kamera (SD card). Atau, jika anda mahu, boleh juga disambungkan dan dihubungkan dengan beberapa buah kamera yang lain, dengan wayar kabel, dan semua kamera ini akan menyimpan rakaman pada harddisk yang disambungkan pada router. Untuk mana-mana situasi ini, ianya tidak memerlukan sambungan internet.

   Internet hanya diperlukan jika anda ingin lihat rakaman anda dengan handphone, semasa di luar rumah

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: