Anggaran Kos Juruelektrik Di Malaysia – Pemasangan, Pembaikian dan Alat Ganti

Terdapat beratus-ratus meter pendawaian elektrik melintasi rumah anda. Wayar-wayar ini penting untuk menyambung tenaga elektrik ke lampu, kipas siling, penyaman udara, peti sejuk, TV dan banyak lagi.

Tetapi, apabila ada yang tidak kena dengan pendawaian elektrik di rumah anda, atau anda perlu membuat sebarang penaiktarafan, sukar untuk melakukannya tanpa kemahiran atau alatan khusus.

Sekiranya anda tidak biasa dengan pendawaian elektrik atau mentafsir gambarajah litar, adalah tidak digalakkan untuk melakukan kerja elektrik atau pendawaian sendiri. Tidak seperti kerja paip atau mekanikal di mana anda boleh DIY sendiri dan melihat adakah ia berfungsi. Mencuba tanpa kemahiran boleh mengakibatkan kecederaan serius atau kematian.

Hubungi juruelektrik kami yang berdekatan dengan anda.
Untuk sebarang masalah elektrik rumah anda, hantarkan maklumat anda dan dapatkan sebut harga segera.

Sekiranya terdapat sebarang isu, sebaiknya anda mengupah juruelektrik profesional untuk menguruskan wiring rumah anda.

Bilakah anda perlu mendapatkan juruelektrik dan kontraktor pendawaian?

1. Sambaran kilat atau litar elektrik yang terlalu sesak

Litar yang terlalu banyak berlaku apabila jumlah arus lebih tinggi dari kemampuan pendawaian elektrik. Ini boleh berlaku semasa sambaran petir, atau jika anda memasang terlalu banyak peranti pada soket tunggal. Kenaikan arus tinggi berlaku sekitar satu mikrodetik. Kenaikan arus tinggi yang kerap juga boleh merosakkan komponen elektrik yang disambungkan ke rumah anda, dan menurunkan jangka hayatnya dengan ketara.

Papan litar elektrik di rumah anda (juga dikenali sebagai Papan Pengedaran, atau DB) mempunyai fius yang akan menamatkan arus mengalir semasa beban berlebihan, tetapi sekiranya fius itu telah ‘putus’, ianya mungkin perlu diganti. Sekiranya anda tidak pasti cara mengganti fius, anda harus mendapatkan juruelektrik melakukannya untuk anda.

2. Suis tidak berfungsi

Jika anda berpindah ke rumah jualan semula (resale) dan mendapati terdapat beberapa suis yang tidak mempunyai fungsi, atau tidak disambungkan ke mana-mana bahagian elektrik, ini mungkin tanda bahawa pendawaian dilakukan dengan salah, atau kemungkinan terdapat kerosakan pada saluran keluar, litar atau pendawaian yang harus diperiksa segera oleh juruelektrik.

Masalah lain yang biasa berlaku ialah apabila plat suis lampu rosak atau retak. Ini juga perlu diganti untuk mengelakkan sebarang risiko pendawaian yang berbahaya.

3. Kekerapan litar untuk ‘putus’.

Litar direka untuk melindungi anda dan kediaman anda, jadi apabila litar ‘putus’, itu menunjukkan bahawa ianya berfungsi dengan baik. Bergantung pada jenis peralatan yang digunakan, barang-barang seperti gelombang mikro, cerek air , pendingin hawa dan pengering rambut dapat mengakitbatkan litar ‘putus’, terutama sekali apabila semua barang-barang elektrik bertenaga tinggi digunakan secara serentak.

Untuk mengatasi masalah ini, anda mungkin perlu meningkatkan kapasiti papan litar utama anda agar ianya dapat mengendalikan lebih banyak peranti elektrik. Contohnya, rumah jenis lama mungkin hanya dapat menyokong 2 unit pendingin udara. Tetapi dengan meningkatkan kapasiti papan litar utama, jumlah itu dapat ditingkatkan menjadi 6 unit pendingin udara, atau lebih.

4. Tambahkan lebih banyak power point

Semasa kita membeli lebih banyak peranti dan perkakas elektrik, cabaran seterusnya adalah untuk mencari soket kuasa untuk memasangkannya. Masalah ini banyak berlaku pada konsol TV, di mana kita mungkin perlu memasang TV, konsol permainan , modem Internet, penghala wi-fi, sistem bunyi dan banyak lagi. Ini juga adalah masalah di bahagian dapur sekiranya mempunyai banyak peralatan-peralatan.

Juruelektrik dapat membantu menambah soket kuasa dengan memanjangkan pendawaian yang ada. Bergantung pada keperluan soket kuasa anda. Mereka juga perlu mengubah suai dinding sedikit anda untuk membuat saluran untuk pendawaian dan soket baru. Sekiranya anda tidak mahu melakukan pengubahsuaian, maka pendawaian boleh diletakkan di sepanjang dinding dan ditutup dengan teknik trunking.

Sambungan soket kuasa dengan pendawaian ditutup menggunakan trunking
Di atas: Sambungan soket kuasa tanpa sebarang pengubah suaian dinding (pendawaian ditutup dengan batang plastik dan soket dipasang pada dinding)

5. Memindahkan titik siling, atau pemasangan kipas siling

Sekiranya anda melihat siling pada rumah baru anda, anda akan melihat wayar tergantung di tempat yang berbeza. Titik-titik wayar ini digunakan untuk lampu baru, kipas siling dan kelengkapan lain. Tetapi, bagaimana jika anda tidak menyukai kedudukan titik elektrik ini? Juruelektrik dapat membantu menukar kedudukan wayar dengan memanjangkan pendawaian yang ada untuk memenuhi keperluan anda.

6. Pemasangan pemanas air

Apabila anda membeli pemanas air baru, tidak kira sama ada pemanas air segera atau pemanas air jenis tangki simpanan, ia perlu disambungkan ke sumber kuasa. Oleh kerana tidak ada soket tenaga elektrik di kawasan pancuran, juruelektrik perlu memanjangkan pendawaian elektrik untuk menyampaikan tenaga elektrik ke pemanas air. Ini kemudian disambungkan ke suis di luar pintu bilik mandi (yang mempunyai lampu merah),maka, anda boleh mendapatkan air panas ketika anda memerlukannya.

Harga kerja elektrik biasa (Kuala Lumpur / Selangor, Malaysia)

Berapakah kos untuk mendapatkan juruelektrik profesional dan dipercayai dengan harga yang telus? Gunakan anggaran dan panduan harga kami di bawah untuk mendapatkan rujukan.

Harga Pemasangan Pendawaian Elektrik

* Pemasangan untuk suis elektrik pada harga RM80

* Pemasangan untuk soket elektrik (di samping soket yang ada) pada harga RM60

* Pemasangan untuk loceng pintu elektrik pada harga RM100

* Pemasangan untuk pengesan asap atau karbon monoksida pada harga RM100 – RM150

* Pemasangan untuk lampu luaran ke pendawaian yang sedia ada pada harga RM80 – RM150

Pemanas Air Harga

Pemasangan pemanas air dengan pendawaian jenis casing pada harga RM150

Pemasangan hanya pada harga RM80

Harga Pemasangan Lampu

*Pendawaian jenis casing, adalah pada harga RM130, unit seterusnya pada harga RM60

*Pemasangan lampu sahaja hanya dengan RM80, setiap unit berikutnya pada harga RM20

* Pemasangan suis elektrik pada harga RM80

* Pemasangan untuk lampu jenis fixtures, lampu bawah, lampu gantung 1 tali atau lampu trek tunggal (minimum 6 unit) pada harga RM30

* Pemasangan untuk lampu jenis fluorescent pada harga RM30 (minimum 6 unit)

* Pemasangan untuk lampu lampu tersembunyi pada harga RM35

* Pemasangan dan pendawaian baru untuk lampu jenis overhead pada harga RM30 ( minimum 6 unit)

* Pemasangan baru untuk suis tiang tunggal pada harga RM80

* Pemasangan untuk suis tiga hala baru pada harga RM150 – RM180

* Penggantian fixture lampu rosak pada harga RM30

* Penggantian suis elektrik pada harga RM80 – RM 150

* Pembukaan siling pada harga RM5

Harga wiring kipas siling

Pemasangan dengan kabel pendawaian casing pada harga RM150, setiap unit seterusnya pada harga RM130

Pemasangan (sahaja) hanya pada harga RM80, setiap unit berikutnya pada harga RM60

Pemasangan kipas siling dengan lampu built-in

Pemasangan dengan pendawaian casing pada harga RM170, setiap unit berikutnya pada harga RM150

Pemasangan (sahaja) hanya RM100, setiap unit berikutnya pada hargaRM80

Pemasangan Kotak Pengedaran (DB / Distribution Box or Board)

Pemasangan untuk 3 fasa pada harga RM800

Pemasangan fasa tunggal pada harga RM400

* Penaiktarafan panel elektrik (aplikasi dan tindakan susulan dengan TNB) pada harga RM2500

Nota:

Bayaran tambahan dikenakan untuk pendawaian tersembunyi

Harga di atas adalah gambaran untuk pejabat kecil dan perumahan sehingga ketinggian siling 12 kaki. Bayaran berbeza mungkin dikenakan untuk unit komersial

Harga yang ditandai dengan tanda bintang (*) adalah rujukan dari Joey (KMH Electrical )

Mengapa mengupah juruelektrik profesional untuk mengendalikan semua kerja-kerja elektrik

1. Jaminan keselamatan

Sebab utama mengapa anda harus mengupah juruelektrik profesional adalah untuk keselamatan anda sendiri, keselamatan keluarga dan keselamatan rumah anda. Menguruskan elektrik sama ada secara tidak langsung atau langsung adalah berbahaya dan hanya boleh dilakukan dengan kepakaran, latihan keselamatan dan peralatan yang betul. Sekiranya pembaikan dilakukan dengan salah, anda mungkin mengakibatkan risiko bahaya dan keselamatan jangka panjang seperti kejutan elektrik (terutamanya untuk pemanas air segera) dan kebakaran. Sekiranya anda sendiri tidak pasti, pilihan terbaik anda adalah dengan mengupah juruelektrik profesional.

2. Kos

Ramai orang cenderung merasa tidak senang untuk mengupah juruelektrik kerana kemungkinan kos tinggi yang mungkin timbul. Akibatnya, banyak pemilik rumah akhirnya memanggil juruelektrik profesional setelah membuat sendiri pembaikan secara DIY menjadikan masalah itu lebih rumit untuk diselesaikan daripada jika mereka meminta pertolongan profesional lebih awal. Bukan hanya menjimatkan masa dan wang, pengambilan juruelektrik profesional yang betul akan memastikan kerja-kerja pendawaian atau elektrik anda selesai dengan selamat.

“Juruelektrik murah mungkin melakukan kerja minimum untuk menyambungkan wayar, tetapi memberikan risiko kepada litar elektrik. ”

3. Diagnosis yang tepat

Masalah kecil mungkin merupakan salah satu gejala kepada masalah yang jauh lebih besar. Juruelektrik profesional dapat melakukan penyemakan masalah dan penyelesaian masalah dengan tepat melalui diagnosis yang tepat pada sistem elektrik anda sambil memberikan penyelesaian yang sesuai.

Di mana untuk mendapatkan juruelektrik terbaik di Malaysia

Dengan Recommend.my, dapatkan kontraktor elektrik dan perkhidmatan pendawaian tanpa sebarang kerisauan dengan harga yang telus, hanya dari hujung jari anda.

Kami mempunyai juruelektrik yang berkelayakan di semua bandar utama di Malaysia. Untuk mendapatkan salah satu profesional elektrik dan pendawaian kami, hantarkan permintaan elektrik dan pendawaian anda menggunakan borang dalam talian (online) kami dan juruelektrik profesional akan segera menghubungi anda.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: