Mengapa Anda Memerlukan Kabinet Dapur Aluminium

Apabila anda membayangkan kabinet dapur, biasanya anda akan menggambarkan bingkai yang diperbuat daripada kayu, dengan pintu kayu dan countertop batu.

Walau bagaimanapun, kabinet dapur yang diperbuat daripada aluminium dan bukannya kayu, saban hari meraih populariti dalam kalangan pemilik rumah di Malaysia.

Ciri-ciri seperti kalis air, kalis karat, dan mudah untuk dibersihkan hanyalah sebahagian daripada faedah utama kabinet dapur aluminium. Pemilik rumah tidak perlu lagi bimbang jika kabinet dapur kayu megalami kerosakan akibat air atau kelembapan, lebih lebih lagi jika paip sinki dapur bocor.

Selain kalis air, terdapat banyak sebab lain mengapa kabinet yang diperbuat daripada logam berfungsi dengan baik di dapur. Untuk mengetahui jika kabinet dapur aluminium adalah pilihan yang tepat untuk rumah anda, mari kita meneliti kelebihan bahan ini.

Apa itu kabinet dapur aluminium?

Kabinet dapur aluminium adalah sama seperti kabinet dapur yang biasa, tetapi dibuat daripada komponen aluminium.

Setiap kabinet dapur akan diperbuat daripada bahagian-bahagian utama seperti berikut:

  • Rangka, atau bingkai. Selain ‘blockwood’, tiub persegi aluminium boleh digunakan sebagai rangka asas kabinet
  • Panel muka dan panel hujung. Kepingan aluminium digunakan bagi menggantikan bahan papan lapis atau lamina
  • Rak dan laci. Diperbuat daripada tiub aluminium segi empat tepat dengan kepingan aluminium
  • Kaunter permukaan. Untuk kabinet lantai berdiri, bahan granit, kuarza atau papan permukaan padat akan ditambah

Ketahui lebih lanjut mengenai bahan kabinet dapur seperti papan lapis, blockwood dan lamina.

Semasa pembinaan kabinet aluminium, tiub aluminium disambungkan bersama untuk membuat bingkai. Kemudian, kepingan aluminium ditambah untuk menampung bingkai, serta bahagian belakang, tepi dan panel depan. Akhir sekali, rak aluminium, laci dan pintu kabinet ditambah, bersama-sama dengan kaunter permukaan.

Video: Proses pembuatan dan pemasangan kabinet aluminium. Sumber: E & Q Kabinet

Kebaikan dan keburukan kabinet dapur aluminium berbanding kabinet dapur kayu

Mengapa orang lebih suka menggunakan bahan aluminium berbanding dengan kabinet dapur kayu? Terdapat 5 sebab utama:

1. Kebaikan: Tidak akan bengkok atau meleding dalam cuaca Malaysia

Kabinet kayu biasanya diperbuat daripada kayu atau papan lapis panel mampat berteraskan papan blok. Dari masa ke masa, kelembapan dan haba di dapur boleh menyebabkan kayu untuk bengkok atau meleding; rak untuk melengkung ke bawah; atau lapisan lamina mengelupas.

Walau bagaimanapun, aluminium tidak terjejas oleh kelembapan atau haba, jadi ia tidak akan bengkok dari masa ke masa (melainkan anda meletakkan beban melebihi had). Jika anda memerlukan lebih banyak bukti bahawa aluminium boleh menahan iklim kita, anda hanya perlu lihat bahan yang biasa digunakan untuk bingkai tingkap atau tingkap jeriji. Kebanyakannya diperbuat daripada aluminium bersalut serbuk, dan akan tahan selama bertahun-tahun tanpa apa-apa perubahan dalam penampilan ataupun struktur.

Kabinet aluminium dengan rak kabinet yang kukuh dan tahan lama
Gambar atas: Rak yang kukuh dan tahan lama. Sumber: Alustil

2. Kebaikan: Imun terhadap anai-anai atau seragga perosak

Kabinet kayu semakin matang terdedah kepada infestasi serangga. Anai-anai boleh mengikis struktur kabinet, atau semut boleh mula berkeliaran di dalam gentian berongga. Ini akan menjadi lebih teruk jika kayu mula pecah atau kembang akibat kelembapan. Namun begitu, kabinet aluminium tidak akan mengalami sebarang masalah berikut.

3. Kebaikan: tahan haba

Jika anda pernah sengaja meninggalkan kuali panas di atas panel kabinet kayu anda, ia boleh meninggalkan kesan terbakar yang sukar dihapuskan. Jika papan lapis boleh mengalami kesan terbakar pada suhu sekitar 110 ° -150 °, aluminium pula boleh digunakan dengan selamat pada suhu yang lebih tinggi. Jika anda pernah memasak makanan dalam foil aluminium, anda akan tahu bahawa bahan ini boleh menampung suhu yang sangat tinggi!

4. Kebaikan: Bersih dan tidak toksik

Perabot kayu biasanya menggunakan gam dan varnis dalam proses pembuatan. Lama kelamaan, bahan ini boleh mengeluarkan gas VOC (Volatile Organic Compound) berbahaya seperti formaldehid, proses yang dikenali sebagai peruapan toksik. Kabinet aluminium pula tidak menggunakan sebarang gam, jadi ia tidak mengeluarkan bahan toksik ke udara.

Walaupun panel aluminium disembur dengan cat atau varnis, gas VOC telah terbukti untuk hilang dengan cepat jika digunakan pada permukaan aluminium, tidak seperti varnis pada kayu, di mana gas VOC dikeluarkan secara perlahan-lahan dari masa ke masa.

5. Kebaikan: Kalis air

Air akan cepat merosakkan kabinet kayu. Tetapi aluminium merupakan bahan kalis air. Oleh kerana aluminium tidak berliang, air tidak dapat meresap melalui ruang rongga yang boleh menyebabkan bahan untuk kembang atau berlakunya pertumbuhan bakteria. Satu lapisan pengoksidaan juga melindungi bahan aluminium daripada berkarat, jadi anda tidak perlu bimbang jika sebarang tumpahan atau kebocoran dari singki berlaku.

Tetapi, bahan aluminium juga mempunyai beberapa kelemahan.

6. Keburukan: Mengeluarkan bunyi yang agak bising

Jika anda mengetuk pada logam yang terdedah, ia akan mengeluarkan bunyi yang lebih kuat, berbanding kayu yang mengeluarkan bunyi yang minima. Tetapi, bunyi ini boleh dikurangkan dengan menambah engsel penutup yang lembut dan bumper getah. Kabinet aluminium juga tidak sebising logam kosong, kerana bahan aluminium ini akan disembur dengan cat, serbuk bersalut, atau dilapisi bahan hiasaan atau corak yang boleh mengurangkan bunyi.

7. Keburukan: Boleh kemik

Sama seperti pintu kereta, pintu kabinet logam boleh terjejas jika anda secara tidak sengaja mengenakan hentakan yang kuat. Kesan calar kecil boleh dicat semula, tetapi kesan kemik yang besar akan perlu digantikan dengan bahagian yang baru.

Apakah pilihan reka bentuk kabinet dapur aluminium?

Dapur aluminium amat sesuai untuk reka bentuk dapur minimalis moden. Rekaan ini mempunyai ciri-ciri reka bentuk bersih, teratur dan datang dengan laci / pintu tanpa pemegang.

Rangka kabinet dapur aluminium yang sedang dipasang
Gambar atas: Rangka kabinet dapur aluminium sedang dipasang. Sumber: Firstway Glass
Kabinet dapur aluminium dalam warna kelabu
Gambar atas: kabinet dapur aluminium dalam warna kelabu. Sumber: Firstway Glass

Anda juga boleh membina dapur aluminium yang kelihatan seperti kayu sebenar. Reka bentuk ini menggunakan teknologi pencetakan moden dan proses salutan (sama ada salutan serbuk atau pemejalwapan), dan kilang pengeluar boleh menghasilkan bermacam macam corak rekaan mirip kayu.

Corak kayu menggunakan process salutan serbuk pada kabinet dapur aluminium
Gambar atas: Corak kayu menggunakan process salutan serbuk pada kabinet aluminium. Sumber: Bel Dapur

Bergantung kepada sama ada anda lebih suka bijirin kayu cahaya atau gelap, warna-warna yang biasa termasuk Oak, Walnut, Cedar, Chestnut, Cherry, Gum dan banyak lagi.

Sampel corak kayu pada aluminium
Gambar atas: Sampel corak kayu pada aluminium. Sumber: Sculptform

Konsep dapur tradisional juga boleh dicapai menggunakan bahan aluminium, seperti pintu berkekipas atau pintu shaker. Reka bentuk pintu tingkap kecil boleh dibina dengan menyambungkan beberapa kepingan papan aluminium secara bersilang, di mana setiap kepingan mempunyai profil atau keratan rentas bersudut. Kemudian, kepingan papan aluminium diletakkan di dalam rangka untuk membina pintu kabinet.

Papan aluminium silang cantum menyerupai pintu kabinet kayu
Gambar atas: Papan aluminium silang cantum digunakan untuk mencapai rupa pintu kabinet berkekipas. Sumber: Shanghai Reliance Alu

Bagaimanakah reka bentuk corak kayu digunakan untuk komponen aluminium? video dari Jotun Powder Coatings ini memberi penerangan yang mudah:

Tonton: Komponen Metal diberi reka bentuk corak kayu menggunakan proses yang dikenali sebagai lapisan serbuk

Adakah kabinet dapur aluminium mudah dibaiki?

Panel aluminium amat tahan lasak, tetapi ia masih boleh mengalami kesan calar dan kemek, sama seperti pintu kereta atau bingkai tingkap.

Jika kepingan aluminium tersebut mengalami kesan calar tanpa kemik, ianya boleh dibaiki dengan menggilap kawasan calar tersebut dan kemudian dicat semula.

Walau bagaimanapun, bagi kesan kemek yang ketara, anda akan memerlukan bantuan pakar kabinet untuk membaiki kembali panel kepada bentuk yang asal. Permukaan aluminium tersebut mungkin perlu dipanaskan terlebih dahulu bagi memudahkan proses pembentukan semula.

Tetapi jika ia gagal, panel tersebut perlu diganti sepenuhnya.

Harga kabinet dapur aluminium

Secara umumnya, kabinet aluminium mempunyai harga bermula dari RM400 per kaki, tetapi boleh menjangkau sehingga RM600 per kaki. Ini adalah lebih tinggi berbanding bahan melamine / kayu mampat yang bermula dari RM290 per kaki.

Harga per kaki juga boleh meningkat bergantung kepada faktor-faktor lain seperti ketebalan panel aluminium yang digunakan, sama ada bingkai yang diperbuat daripada kepingan aluminium yang lebih kukuh, atau panel yang lebih ringkas, serta bergantung kepada tekstur corak kayu atau pilihan warna.

Dimanakah kabinet dapur aluminium boleh didapati di Malaysia?

Tempat terbaik untuk memulakan projek pengubahsuaian dapur anda adalah dengan melawat laman Recommend.my.

Recommend.my menyediakan sebut harga daripada pelbagai syarikat untuk semua jenis projek pengubahsuaian dapur. Hantar ukuran dapur anda, seperti kaki per segi, dimensi, bahan pilihan, dan mendapatkan beberapa sebut harga untuk dibandingkan dalam masa yang singkat.

Kami telah mengumpulkan pangkalan data pereka kabinet dapur aluminium terkemuka dan pembekal di Malaysia, dipadankan dengan ulasan pelanggan terdahulu dan gambar projek.

Semak tawaran yang terbaik pembekal kabinet dapur di Malaysia di Recommend.my

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

%d bloggers like this: